Στο 2,2% «προσγειώνει» η Morgan Stanley το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Ανάπτυξη της τάξης του 2,2% για την ελληνική οικονομία προβλέπει για το 2005 η Morgan Stanley, αναθεωρώντας μάλιστα προς τα κάτω την προηγούμενη δική της πρόβλεψη όπου έκανε λόγο για 2,5%. Αιτία, τα νέα φορολογικά μέτρα και η άνοδος του πετρελαίου.
30
Ανάπτυξη της τάξης του 2,2% για την ελληνική οικονομία προβλέπει για το 2005 η Morgan Stanley, αναθεωρώντας μάλιστα προς τα κάτω την προηγούμενη δική της πρόβλεψη όπου έκανε λόγο για 2,5%. Αιτία, τα νέα φορολογικά μέτρα και η άνοδος του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την κούρσα στις τιμές του πετρελαίου θα υπονομεύσουν τον επίσημο στόχο για την ανάπτυξη που θέτει η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,9% φέτος.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,4% ενώ ο στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι 3,5%.
Αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου
Αύξηση 7,6% παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας το α τετράμηνο του 2005, αντανακλώντας κυρίως τη σημαντική άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2005 σε 9.990,4 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004 είχε διαμορφωθεί στα 9.284,2 εκατ. ευρώ.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αύξηση 59,4 εκατ. ευρώ ή 0,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2004. Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2005 διαμορφώθηκε στο ποσό των 14.128,3 εκατ. ευρώ, έναντι 13.145,0 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 7,5%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηλεία: Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών για τέσσερις πεζοπόρους που εγκλωβίστηκαν στο φαράγγι Σιπρένι
- Σύλληψη 19χρονου για απόπειρα βιασμού 14χρονης σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι
- Ο Φορλάν ανέλαβε την Ουρουγουάη μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ (pic)
- Γεννήσεις: Κατάρρευση την τελευταία 20ετία – Χαμηλά εισοδήματα και στεγαστική κρίση ανάμεσα στις αιτίες
- Μήπως οι γυναίκες είναι αυτές που κινούν τα νήματα στην Οδύσσεια;
- Ρόδρι: «Ο Λαμίν Γιαμάλ πρέπει να ηρεμήσει το άγχος του»
- Τα «αόρατα» σκυλάκια των καταφυγίων: Ψυχές που καρτερούν μια ζεστή αγκαλιά
- Κρήτη: Τροχαίο με νεκρό μοτοσικλετιστή στον ΒΟΑΚ – Η μηχανή του συγκρούστηκε με βαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442