Μάχη επιβίωσης την Κυριακή για τον «τελευταίο πολιτικό δεινόσαυρο» της Ισπανίας
Κάλπες την Κυριακή στη Γαλικία για την ανάδειξη της νέας τοπικής κυβέρνησης. Οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον, καθώς εκεί εκλέγεται επί 16 χρόνια ο 82χρονος Μανουέλ Φράγα, ο «τελευταίος πολιτικός δεινόσαυρος της Ισπανίας», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται.
30
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Γαλικίας για την ανάδειξη της νέας τοπικής κυβέρνησης. Οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον, καθώς εκεί εκλέγεται επί 16 χρόνια ο 82χρονος σήμερα Μανουέλ Φράγα, ο «τελευταίος πολιτικός δεινόσαυρος της Ισπανίας», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται.
Ο Φράγα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για την πολιτική ζωή της χώρας. Υπήρξε πρεσβευτής της Ισπανίας στη Βρετανία και υπουργός Πληροφοριών και Τουρισμού του δικτάτορα Φράνκο. Ο τελευταίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 έως το θάνατό του το 1975.
Ο Φράγα δηλώνει φίλος του Φιντέλ Κάστρο και υποστηρικτής των Ισπανών που μετανάστευσαν σε Αργεντινή και Ουρουγουάη (πολλοί από αυτούς τον στηρίζουν μέσω της επιστολικής ψήφου). Είναι επίσης γνωστός στην Ισπανία ως άνθρωπος που τα λέει έξω από τα δόντια…
Από τους αντιπάλους του κατηγορείται για αυταρχισμό -τον αποκαλούν Δον Μανουέλ που παραπέμπει στην εποχή των φεουδαρχών- και του καταλογίζουν κακούς χειρισμούς στην υπόθεση του Prestige.
Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Γαλικίας -στην οποία γεννήθηκε και ο ίδιος ο Φράνκο- με το Λαϊκό Κόμμα και έκτοτε εκλέγεται ανελλιπώς.
Κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία το βράδυ της Παρασκευής, ο Φράγα δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη «σοφία» των συμπολιτών του.
«Καλώ όλους τους πολίτες να σκεφτούν προτού ψηφίσουν. Να δουν αν οι οικογένειές τους ζούνε καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Η Γαλικία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντά της και όλα όσα της ανήκουν» δήλωσε.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Παρά το γεγονός ότι προηγείται στην πρόθεση ψήφου, δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ώστε να συνεχίσει για πέμπτη συνεχή θητεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος δηλώνουν ανοιχτά ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλον για την προεδρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εποχή του 82χρονου πολιτικού έχει περάσει…
Απέναντι στον Φράγα βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλικίας -«παράρτημα» του κόμματος του πρωθυπουργού Θαπατέρο- και οι Εθνικιστές της Γαλικίας (BNG).
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, το Λαϊκό Κόμμα του Φράγα κινείται στις 34 έδρες (έναντι 41) με το «κλειδί» για την απόλυτη πλειοψηφία να είναι οι 38 έδρες.
Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές του Εμίλιο Πέρεθ Τουρίνιο κινούνται ανοδικά και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν 26 έδρες. Οι Εθνικιστές κινούνται στις 13 έδρες.
«Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία για αλλαγή στη Γαλικία» είπε στην τελευταία πολιτική του ομιλία ο ηγέτης των Σοσιαλιστών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος της Γαλικίας, Ανζο Κιντάνα, ζήτησε επίσης αλλαγή.
Απομένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν τα προγνωστικά την Κυριακή…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λιοσίων: Ξεκινά προσπάθεια αφύπνισης της 16χρονης – Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την τρελή πορεία της μηχανής
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ
- Mabu: Μια απλή άσκηση που κάνει τη διαφορά
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 300.000 δικαιούχους – Τα κριτήρια
- Εμπόδιο στη συνέχιση των συνομιλιών η στάση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν – Στο Πακιστάν αναμένεται σήμερα ο Βανς
- Συνταγή: Μουσακάς χωρίς κιμά
- Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Το Ισραήλ θα έπρεπε να αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442