Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ
Το θέμα του ονόματος, η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ καθώς και το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Σερβία-Μαυροβούνιο συζητήθηκαν στις επαφές της ΥΠΕΞ Ι.Μίτρεβα με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη στήριξή της στα Σκόπια.
31
Το θέμα του ονόματος, η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ καθώς και το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Σερβία-Μαυροβούνιο συζητήθηκαν στις επαφές της ΥΠΕΞ Ι.Μίτρεβα με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη στήριξή της στα Σκόπια.
Η Ιλίνκα Μίτρεβα εξέφρασε την πάγια θέση της χώρας της για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας στη βάση της «διπλής ονομασίας», δηλαδή χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος («Δημοκρατία της Μακεδονίας») στη διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα μόνο για τη διμερή επικοινωνία.
Εξάλλου, τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και επισήμανε ότι η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, με την διαδικασία αποκέντρωσης η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την κα Μίτρεβα, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών , θα ενισχύσει αποφασιστικά την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.
Διαβεβαίωσε επίσης τους Αμερικανούς συνομιλητές της ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και ευημερία και στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με το Κόσοβο, υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της στις διεθνείς αποστολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.
Η Ράις υπογράμμισε ότι τα Βαλκάνια και η ΠΓΔΜ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα «του οράματος του προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους για ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς αναφέρθηκε στην πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας την Μίτρεβα ότι η χώρα της, με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει στο εσωτερικό και την βούληση για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για μια θέση στους κόλπους της Συμμαχίας στον επόμενο γύρο της διεύρυνσης.
Κατά τη διάρκεια παραμονής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Undeclared Work in Greece Remains Above EU Average
- Κέντρικ Ναν για Βεζένκοφ: «Παίρνει βοήθεια απ’ τους πορτοκαλί…» (pic)
- Μετρό: Οι 5 σταθμοί που θα κλείνουν από σήμερα νωρίτερα λόγω έργων – Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες
- ΗΠΑ: Βετεράνοι του αμερικανικού στρατού διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράν – Πάνω από 60 συλλήψεις
- Αντετοκούνμπο: «Φέτος ήταν από τις πιο δύσκολες της καριέρας μου, θα αναγεννηθώ»
- Ο άνδρας πίσω από τη νέα εμμονή της μόδας με τα παπούτσια Saint Laurent
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπαίνει στα εργοστάσια και δημιουργεί νέα δεδομένα
- Παναθηναϊκός – Μονακό: «Τελικός» στο ΟΑΚΑ για το play in με… φόντο τη Βαλένθια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442