Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο
Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,9% τον Μάιο -από 2,1% τον Απρίλιο- ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,3% τον Απρίλιο σε 3,2% τον Μάιο και ήταν ο τέταρτος υψηλότερος στην ΕΕ.
Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,9% τον Μάιο -από 2,1% τον Απρίλιο- ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αναθεωρώντας προς τα κάτω την προκαταρκτική εκτίμηση της 31ης Μαΐου, που έκανε λόγο για πληθωρισμό στο 2%.
Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2005 που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στην Ευρώπη των «25» ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,9% το Μάιο, από 2,1% που ήταν τον Απρίλιο.
Σε μηνιαία βάση το ποσοστό αυξήθηκε επίσης κατά 0,2%, ενώ το Μάιο του 2004 – πρώτο μήνα «ζωής» της διευρυμένης ΕΕ – ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ρυθμό 2,4%.
Η αισθητή πτώση του πληθωρισμού το Μάιο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία είχε φθάσει τον Απρίλιο.
Οι τιμές στον κλάδο της κατοικίας αυξήθηκαν κατά 4,5%, οι τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι τιμές στην εκπαίδευση κατά 3,4%.
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στη Σουηδία (0,2%), στη Φινλανδία (0,6% ), στη Δημοκρατία της Τσεχίας (0,9%) και στην Ολλανδία (1,1%).
Τα υψηλότερα καταγράφηκαν στη Λετονία (6,5%), στο Λουξεμβούργο (3,7%), στην Ουγγαρία (3,5%) και στην Ελλάδα (3,2%).
Ο τρομπετίστας και συνθέτης Στέλιος Χατζηκαλέας, λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του Half Note Jazz Club για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά The Sea Inside, μας μιλάει για τη τζαζ.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας