Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας τις εθνοτικές ταραχές στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την Τρίτη το κύμα βίας στην πόλη Ντουέκουε, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τονίζοντας ότι οι ένοχοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν την Τρίτη το κύμα βίας στην πόλη Ντουέκουε, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τονίζοντας ότι οι ένοχοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στη διάρκεια των εθνοτικών ταραχών έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ζαν-Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου αυτό το μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις σφαγές άμαχου πληθυσμού» και πρόσθεσε ότι «καλούν τις αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού να προχωρήσουν δίχως καθυστέρηση στην διεξαγωγή έρευνας για τα εγκλήματα αυτά».
Το νέο ξέσπασμα βίας θέτει εν αμφιβόλω την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στην μεγαλύτερη παραγωγό κακάο χώρα στον κόσμο, η οποία παραμένει διχασμένη, με το νότο να ελέγχεται από την κυβέρνηση και το βορρά από τους αντάρτες, μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2002.
Ο πρόεδρος Λορέν Γκμπάγκμπο και οι αντάρτες, οι Νέες Δυνάμεις, ανταλάσσουν κατηγορίες για την αιματοχυσία και αναλυτές επισημαίνουν ότι και οι δύο πλευρές ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να αποφύγουν τον αφοπλισμό τους, που ήδη έχει αναβληθεί και σχεδιάζεται πλέον να αρχίσει την 27η Ιουνίου.
Η Ντουέκουε βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στον Γκμπάγκμπο, ακριβώς στο άκρο μιας ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, την οποία αστυνομεύουν περίπου 10.000 στρατιώτες του ΟΗΕ και της Γαλλίας.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.