Καθηγητές-«φαντάσματα» σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας
Πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές. Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όχι λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψή τους, αλλά γιατί οι ίδιοι προτιμούν να απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
43
Πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές. Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όχι λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψή τους, αλλά γιατί οι ίδιοι προτιμούν να απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, στα κεντρικά Πανεπιστήμια το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες Σχολές, όπως η Ιατρική και η Νομική, όπου αρκετοί καθηγητές σπανίως εμφανίζονται, καθώς απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα, και στέλνουν τους βοηθούς να παραδίδουν τα μαθήματα.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως γιατί υπάρχουν ορισμένα «παραθυράκια» που διευκολύνουν την απουσία των καθηγητών: οι πανεπιστημιακοί δεν υποχρεούνται να έχουν καθημερινή παρουσία στο Πανεπιστήμιο. O νόμος θέτει ως ελάχιστο όριο έξι ώρες διδασκαλία την εβδομάδα και 20 ώρες παρουσία, αλλά το «ελάχιστο» γίνεται συνήθως «μέγιστο». Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει βέβαια και στα ΤΕΙ.
Όταν μάλιστα οι καθηγητές παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια διότι δεν εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους, τότε επιστρατεύονται διάφορα τεχνάσματα. Για παράδειγμα, δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραπέμφθηκαν προσφάτως στο Πειθαρχικό, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, αλλά πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής τους παραιτήθηκαν από τη θέση τους. Η παραίτησή τους οδήγησε αυτομάτως σε πειθαρχική απαλλαγή.
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προ καιρού ο σύλλογος φοιτητών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας δεν μένουν μόνιμα στην Κομοτηνή. «Το γεγονός, εκτός του ότι είναι παράνομο, έχει αρνητικές συνέπειες: Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, επηρεάζεται το πρόγραμμα μαθημάτων και εξεταστικής» τονίζουν οι φοιτητές.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιονίου, Πατρών, Μακεδονίας και Κρήτης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Γεωργιάδη, ακόμη μια ευθεία και επικίνδυνη επίθεση στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442