Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η πολιτική κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η πολιτική κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αποχαιρέτησε το απόγευμα της Τετάρτης τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος θα ταφεί την Πέμπτη στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων δημοσία δαπάνη.

28

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αποχαιρέτησε το απόγευμα της Τετάρτης τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος θα ταφεί την Πέμπτη στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων δημοσία δαπάνη.

«Δεν χτυπάμε καμπάνες, όχι δεν χτυπάμε καμπάνες. Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε». Με αυτά τα λόγια από το πένθιμο εμβατήριο του Ναζίμ Χικμέτ άρχισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να εκφωνεί το αποχαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Χαρίλαο Φλωράκη.

«Μία είναι η ζωή του καθένα και της καθεμιάς. Έχει μεγάλη σημασία, πως την ζεις, για για ποιο σκοπό, τι την κάνεις αυτή τη ζωή, είτε σε φθάσει πάνω από το 90 είτε λίγο πριν είτε πολύ πιο πριν. Εσύ σύντροφε την είπες την άποψη σου, την κατέδειξες με τη ζωή σου. Σε κατευοδώνουμε σαν το παλικάρι που έπεσε με ψηλά το κεφάλι, που δεν λύγισε το γόνα στους δύσκολους καιρούς» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη στην τελευταία δεκαπενταετία, λέγοντας: «Ολοζώντανη είναι μπροστά μας η αποφασιστική συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη το 1990 στην ευρεία ολομέλεια της ΚΕ, στο 13ο Συνέδριο το 1991. Στην υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος. Η θαρραλέα στάση του να λοιδωρήσει τα βουνά του ψέματος που έπεφταν στο σοσιαλισμό και στην ιδεολογία του. Η στέρεα πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει, τότε σε εξαιρετικά δύσκολες και σκοτεινές στιγμές».

Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης κατέκτησε τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη σε όλα τα πεδία του αγώνα, «σαν συνδικαλιστής, πολεμιστής της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, σαν φυλακισμένος και εξόριστος, σαν επαναστάτης σε δύσκολες στιγμές».

Και προσέθεσε: «Ο Χαρίλαος δέχθηκε να γίνει αυτό που στη δική μας κομματική φιλολογία αποκαλείται επαγγελματίας επαναστάτης. Όρος που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική καριέρα και το επάγγελμα, με την αποκατάσταση και το προσωπικό βόλεμα, με την καρέκλα».

«Η απόλυτη απορρόφησή του στην κομματική δουλειά, δηλαδή στη μεγάλη λαϊκή υπόθεση, η αφοσίωσή του στα επαναστατικά ιδανικά, η πολύχρονη φυλάκισή του, δεν του στένεψαν την προσωπικότητα και τους ορίζοντες» σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.

Και συμπλήρωσε: «Όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε ΚΚΕ, όταν μιλούσε για το κόμμα, το ξεκαθάριζε. Το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολα του, τη μαρξιστική λενινιστική ιδεολογία, το πρόγραμμα και τις αρχές του. Το έγραψε στο αποχαιρετιστήριο που άφησε στο κόμμα και για μας αυτή η φράση είναι πολιτική ορμήνια. Όταν έλεγε ΚΚΕ εννοούσε την ευθύνη και το χρέος των κομμουνιστών απέναντι στο λαό. Όταν έλεγε ΚΚΕ εννοούσε την ευθύνη για την ανάπτυξη του διεθνισμού της εργατικής τάξης, των λαών γενικότερα».

Υπενθύμισε δε συγκινημένη τις ημέρες που ο Χαρίλαος Φλωράκης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκεπτόταν το βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι.

«Πήγαινε αποφασισμένος για όλα. Και, όπως μάθαμε μετά το γυρισμό του, ήταν απείθαρχος, δεν φρόντισε τον εαυτό του ούτε στιγμή. Ήταν αγανακτισμένος για τον άδικο πόλεμο, έτοιμος να δώσει και τη ζωή του ακόμα για τους λαούς της περιοχής. Βγήκε στην επιφάνεια ολόκληρος και ακέραιος ο διεθνισμός του επαναστάτη, το μίσος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η δίψα για την ειρήνη και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους» ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

«Ένα πράγμα δεν άντεχε, τις αντιλήψεις και πρακτικές που υπογράμμιζαν την ματαιότητα της αντίστασης. Στις οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορούσε ακόμα να ξεχάσει άδικες επιθέσεις και πολεμικές κατά του κόμματος, μα δεν άντεχε καθόλου τα κελεύσματα της υποταγής στον ισχυρό και τον εκάστοτε νικητή» τόνισε.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στους τελευταίους δύσκολους μήνες, λόγω των φυσιολογικών προβλημάτων της ηλικίας που πέρασε ο Χαρίλαος Φλωράκης και που τον έκαναν να νιώθει «σαν λιοντάρι σε κλουβί» και απηύθυνε ένα «μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους και εκείνες που με τρυφερότητα, φροντίδα και αυταπάρνηση τον φρόντισαν, τον στήριξαν, απάλυναν τον πόνο του».

«Μέρα νύχτα δίπλα του σε βάρδιες, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην αισθάνεται μόνος, να μην αισθάνεται ανήμπορος. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που τον επισκέπτονταν τα βραδάκια, έπιναν μαζί του λίγο κρασί, του πρόσφεραν ευχάριστες στιγμές με την παρέα τους, με τη συμπαράστασή τους» συνέχισε.

«Εσύ έφυγες, όμως δεν μας επιτρέπεται να πούμε ότι μαζί σου έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία και τη δράση του κόμματος. Δεν θα πούμε γυρνάμε σελίδα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, πράγμα που μας το δίδαξες εσύ και η γενιά σου, δεν βάζουν ποτέ ούτε άνω ούτε κάτω τελεία στις υποχρεώσεις, στη δράση. Αν γυρίσουμε σελίδα είναι σαν να πιστεύουμε ότι ήταν μάταιη η προσφορά σου» είπε η κ. Παπαρήγα.

Και προσέθεσε: «Σύντροφε Χαρίλαε, να είσαι βέβαιος ότι και αύριο, και μεθαύριο, όταν θα επεξεργαζόμαστε τις αποφάσεις μας, όταν θα συζητάμε τις συγκεκριμένες επιλογές τη συγκεκριμένη στιγμή, θα σε σκεφτόμαστε, θα σκεφτόμαστε αυτά που είπες, θα ανατρέχουμε στην πείρα σου, και τη δική σου, γιατί είσαι μέρος της συλλογικής πείρας και δράσης του κόμματος».

«Σύντροφε, εσύ φεύγεις οριστικά και αμετάκλητα ως φυσική παρουσία ανάμεσά μας. Και εμείς προχωράμε μπροστά κι ας μας θεωρούν ορισμένοι αιθεροβάμονες. Περήφανοι για το ΚΚΕ, ασυμβίβαστοι στους σκοπούς του, αδιάλλακτοι στις αρχές του» είπε ακόμη η κ. Παπαρήγα, που κατέληξε με τους τελευταίους στίχους του ύμνου του ΕΛΑΣ: «Με χίλια ονόματα μια χάρη/ακρίτας είτ αρματωλός/αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι/πάντα είναι ο ίδιος ο λαός».

Ο πρωθυπουργός και τα λοιπά κόμματα

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν μια μεγάλη ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε την πορεία του ΚΚΕ και σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την αποχώρησή του από την πολιτική κηδεία του εκλιπόντος.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι ήταν ευφυής και ρεαλιστής πολιτικός ηγέτης, συνέβαλε προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος, στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και σταθερότητας στην Ελλάδα και για τη συμβολή του αυτή κέρδισε το σεβασμό όλων» προσέθεσε ο κ. Καραμανλής.

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας, μπορούσε να εκφράζει με το δικό του, γνήσιο τρόπο τις προσδοκίες της κοινωνίας και να είναι πάντα συνεπής στις ιδέες και τις αντιλήψεις του» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε και στο βιβλίο συλλυπητηρίων που έχει ανοίξει η ΚΕ του ΚΚΕ για τον εκλιπόντα.

«Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος με τους αγώνες του είχε αναδείξει ένα ύφος και ένα ήθος που σπανίζει στην πολιτική» δήλωσε με τη σειρά του για τον εκλιπόντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου προσέθεσε ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης «άνθρωπος απλός, με καλοσύνη, με τη θυμοσοφία του, είναι ένα παράδειγμα ενός ήθους στην πολιτική της συνέπειας, της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας για τις αξίες τις οποίες πίστευε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι η νέα γενιά, «την οποία ο Χαρίλαος Φλωράκης αγαπούσε και στην οποία είχε δώσει μεγάλο βάρος στη δική του τη ζωή, σήμερα θα τον βλέπει ως έναν πολιτικό με αρχές και αξίες».

Και κατέληξε λέγοντας πως, ακόμη και αν κάποιος έχει ιδεολογικές διαφορές με τον άνθρωπο που έφυγε, ο Χαρίλαος Φλωράκης κατέκτησε το σεβασμό και την αγάπη και των πολιτικών του φίλων και των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: «Υπήρξες τιμή για το κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα. Όσο κι αν σε στενοχωρήσαμε, δεν σε ξεχνάμε».

Εξάλλου, ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε πως, όταν χάνονται οι μεγάλοι του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος μέσα σ αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες για το κίνημα, ο πόνος είναι βαρύς.

«Όμως» προσέθεσε, «αφήνουν παρακαταθήκες λεβεντιάς, πίστης και αφοσίωσης στα ιδανικά του μαρξισμού – λενινισμού, στην υπόθεση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ποτέ δεν κατέθεσαν τα όπλα και ποτέ δεν χαμήλωσαν τα λάβαρα.Τα λάβαρα είναι πάντα ψηλά. Είναι σαν δάσκαλοί μας».

Και κατέληξε ο κ. Χριστόφιας: «Αποτίουμε φόρο τιμής, στο δάσκαλο, το σύντροφο, το φίλο της Κύπρου, το μεγάλο άνδρα που, μαζί με τον αείμνηστο Εζεκία Παπαϊωάννου και τον τότε ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Ισμαήλ Γκιλέμ, άνοιξαν δρόμους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να ανοίγουν. Αιωνία η μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη. Το ΚΚΕ συνεχίζει το δρόμο του με ψηλά τα λάβαρα, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη».

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στον Περισσό και απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον Χαρίλαο Φλωράκη, η σορός του οποίου εκτίθετο σε λαϊκό προσκύνημα έως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης απλοί πολίτες, στελέχη του κόμματος ή μη, προσέρχονταν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στην πλειονότητά τους άνθρωποι της εργατικής τάξης, πολλοί φοιτητές και ηλικιωμένοι.

Με την είσοδο στο ισόγειο του κτιρίου αντίκριζε κανείς το φέρετρο, τοποθετημένο στο μέσον της αίθουσας, σκεπασμένο με δύο σημαίες: την ελληνική και την κατακόκκινη με το σφυροδρέπανο.

Έξι στελέχη του κόμματος εκτελούσαν χρέη τιμητικής φρουράς, φορώντας όπως και πολλοί άλλοι, ένα κόκκινο περιβραχιόνιο στο αριστερό χέρι. Πάνω στο φέρετρο ένα μαξιλάρι με τα παράσημα και τις τιμητικές διακρίσεις του εκλιπόντος και μία φωτογραφία του.

Oι πολιτικές παρουσίες ως τις πρώτες απογευματινές ώρες ήταν λίγες. Είχαν προσέλθει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ.Πολυζωγόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Δρεττάκης, ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Μαρουάν Αμπντέλ Χαμίντ και σύσσωμη η διπλωματική αντιπροσωπεία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αντρέι Βντόβιν και ο υπουργός Υγείας Ν.Κακλαμάνης.

Η ταφή του Χαρίλαου Φλωράκη θα γίνει την Πέμπτη στις 16.00, στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου των Θεσσαλικών Αγράφων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024