Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης

Απεβίωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 91 ετών ο επίτιμος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης. Ο κ. Φλωράκης θεωρείται ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ.

31

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 91 ετών ο επίτιμος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης. Πέθανε στην οικία του στο Χαλάνδρι από ανακοπή καρδιάς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΚΚΕ.

Η σορός του Χαρίλαου Φλωράκη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, την Τρίτη 24 Μαΐου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 25 Μαΐου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι (είσοδος από Κηφισού).

Η τελετή αποχαιρετισμού (πολιτική κηδεία) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου στο αίθριο του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής στις 18:00, ενώ η ταφή του Χαρίλαου Φλωράκη θα γίνει την Πέμπτη 26 Μαΐου στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου των Θεσσαλικών Αγράφων στις 16:00.

Το αποχαιρετιστήριο σημείωμα

Στο αποχαιρετιστήριο που έγραψε ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1994 και παρέδωσε στην Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρει:

«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω.

Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, την Μαρξιστική – Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.

Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό.

Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.

Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.

Σεπτέμβρης 1994

Γεια σας


Χαρίλαος Φλωράκης»

Ο καπετάν Γιώτης

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στη Ραχούλα Καρδίτσας το 1914. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή ΤΤΤ (Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας) και αποφοίτησε ως τηλεγραφητής. Μιλούσε ρωσικά και αγγλικά.

Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Το 1930, σε ηλικία 16 ετών, οργανώθηκε στις Ομάδες Πρωτοπόρων της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στους Τριατατικούς (ΤΤΤ). Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον Απρίλιο του 1942, πήρε μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών που ήταν η πρώτη μεγάλη απεργία στη διάρκεια της κατοχής και η πρώτη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Το 1943 εντάχθηκε στο ΕΛΑΣ και πολέμησε εναντίον των Γερμανών κατακτητών και το 1945 έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο «καπετάν Γιώτης», ενώ το 1949, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, από το 1946 μέχρι το 1949, διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά τη ήττα του οποίου κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία.

Το 1954 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος και συνελήφθη.

Το 1960 καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966. ( Δικάστηκε πολλές φορές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 17 χρόνια συνολικά). Μετά την απριλιανή δικτατορία του 1967 συνελήφθη από τους πρώτους, και στη συνέχεια εκτοπίστηκε στη Λέρο, τα Γιούρα και τον Ωρωπό.

Τον Αύγουστο του 1972 κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ τον Ιούνιο, στη 16η ολομέλεια, είχε αναδειχθεί μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στη 17η ολομέλεια, εξελέγη Α Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς. Το Μάιο του 1978, στο 10ο συνέδριο του ΚΚΕ εξελέγη εκ νέου Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη και στο 11ο Συνέδριο (Δεκέμβριος του 1982) καθώς και στο 12ο Συνέδριο (Μάιος του 1987).

Τον Απρίλιο του 1989, ανέλαβε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και στις 11 Ιουλίου του ιδίου έτους, εξελέγη πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ενώ τη θέση του Γενικού Γραμματέα κατέλαβε ο Γρηγόρης Φαράκος.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στις 18 Μαρτίου 1991, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς, ταυτόχρονα με το Λεωνίδα Κύρκο, ενώ πρόεδρος ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη.

Στις 16 Ιουλίου 1991, και ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και στη νεοεκλεγείσα γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, αποχώρησε μαζί με άλλους 6 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος από τον Συνασπισμό και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στις 21 Δεκεμβρίου 1991, στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να μη συμμετέχει στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά στη Β Αθηνών στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ στη Β της Αθήνας στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 1977, στις 18 Οκτωβρίου 1981 και στις 2 Ιουνίου 1985.

Εξελέγη πάλι βουλευτής στη Β Αθήνας με το ΚΚΕ στο πλαίσιο του Συνασπισμού στις 18 Ιουνίου 1989, στις 5 Νοεμβρίου 1989 και στις 8 Απριλίου του 1990.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη:

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του. Εκφράζω την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στο ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του».

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης, με τη ζωή και το έργο του, τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου υπήρξε ιστορικός ηγέτης. Από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την περιπετειώδη πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Φλωράκης ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που συνέβαλαν προσωπικά και καθοριστικά στην υπέρβαση των παθών του παρελθόντος και την εμπέδωση της δημοκρατίας και της σταθερότητας. Τη συμβολή του αυτή η Ιστορία και οι πολίτες την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν. Στους οικείους και συντρόφους του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα. Φυσικός ηγέτης του ΚΚΕ, και καθοριστικός παράγοντας του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας του, που δε δίστασε να ανοίξει το δρόμο στη νεότερη γενιά».

»Αν και πρωταγωνίστησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ΚΚΕ, παρέμεινε πάντα ένα πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό, με μια ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, από τους πρώτους που διέβλεψαν την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών στα σύγχρονα δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη.

»Στο ΚΚΕ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

Η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα δήλωσε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαρίλαου Φλωράκη. […] Με το συναινετικό πνεύμα και την πείρα του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Κοινοβουλευτισμό και προώθησε την εθνική συμφιλίωση. Εκ μέρους του Κοινοβουλίου απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος».

Στην μεγάλη συνεισφορά του Χαρίλαου Φλωράκη στο ΚΚΕ αναφέρθηκε σε δήλωσή της η γγ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρει στη δήλωσή της ότι ο θάνατος του Χ. Φλωράκη «είναι από τους θανάτους που περιμένεις, ήταν αναμενόμενος , αλλά δύσκολα μπορείς να συμφιλιωθείς γιατί ο Χ. Φλωράκης ήταν πάρα πολύ δεμένος με το χρονικό διάστημα της ιστορίας του κόμματος, όχι μόνο γιατί ήταν γενικός γραμματέας για πάρα πολλά χρόνια, αλλά γιατί σε όλη του τη ζωή, από απλό μέλος μέχρι στέλεχος, ήταν νύχι-κρέας με την ιστορία του ΚΚΕ».

»Ήταν ο άνθρωπος που από το 74 και μετά συνέβαλε να σταθεί το κόμμα ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας και μέσα στο πρόσωπό του να φανεί όλη η φυσιογνωμία του ΚΚΕ, η σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την πτώση της χούντας» καταλήγει η γγ του ΚΚΕ.

«Ο Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της» τονίζει σε δήλωσή του για τον Χ. Φλωράκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

«Ήταν ένας αυθεντικός ηγέτης που συνέπαιρνε με την απλότητα, τη λαϊκότητα, τη θυμοσοφία. Ξεπέρασε τα όρια της Αριστεράς και ταυτίσθηκε με την ιστορία της χώρας. Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί».

Ο Λεωνίδας Κύρκος ανέφερε: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε επί χρόνια ηγέτης του ΚΚΕ μετά τη διάσπαση του 68. […] Υπήρξαμε επί χρόνια ιδεολογικοί αντίπαλοι. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να τον αποχαιρετήσω με τιμή και με οδύνη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο κόμμα του και στους οικείους του».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος στη δήλωσή του για τον θάνατο του Χ. Φλωράκη αναφέρει ότι «χάθηκε ένας αυθεντικός καπετάνιος και πολιτικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος».

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη τόνισε: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης ανήκε στα ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ το οποίο υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση στη μακρά πολιτική του πορεία. Ήταν αγωνιστής της πρώτης γραμμής και αυτό του εστοίχισε στην ανώμαλη περίοδο, που πέρασε η χώρα μας, διώξεις και πολυετείς φυλακίσεις.

Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στη σορό του και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο κόμμα του για τη μεγάλη απώλεια».

Σε νεότερες δηλώσεις του τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τον αγαπούσε και τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και είχε συνεργαστεί μαζί του. Συνέχισε λέγοντας πως συνεργάστηκε σωστά μαζί του, γιατί και οι δύο υπήρξαν έντιμοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Κατέληξε λέγοντας πως τιμά τον ιδεολογικό του αντίπαλο, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024