38

Για την κατάσταση στα Ιεροσόλυμα ενημερώθηκε την Τρίτη η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πηγές από το Φανάρι υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται αποστολή Εξαρχίας στα Ιεροσόλυμα. Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριος.

Η Σύνοδος εξέτασε και την επιστολή, με την οποία αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ζητούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να συγκαλέσει Μείζονα Σύνοδο.

Στο Φανάρι, ωστόσο, φτάνουν αντιφατικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για την κατάσταση στα Ιεροσόλυμα. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον το Οικουμενικό Πατριάρχη πριν μερικές ημέρες, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την κατάσταση και για την πηγή των προβλημάτων του Πατριαρχείου.

Δεκτή η παραίτηση Νεκταρίου

Στο μεταξύ, την παραίτηση του μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκταρίου δέχθηκε την Τρίτη η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πηγές της Συνόδου δήλωσαν ότι η παραίτηση θα ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου και θα ισχύσει μετά την 3η Μαΐου.

Στην έκθεση που συνέταξε η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την κατάσταση στη Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις του μητροπολίτη Νεκτάριου έχουν σοβαρά διαταραχθεί με όλα τα στοιχεία της τοπικής κοινωνίας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή του στη Μητρόπολη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ