Συνοριακή συμφωνία Ινδίας-Κίνας ανοίγει το δρόμο σε νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας
Ύψιστης σημασίας συμφωνία που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διευθέτηση της μακρόχρονης διαμάχης Ινδίας και Κίνας επί των συνόρων των Ιμαλαΐων υπεγράφη τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Μανμοχάν Σινγκ και Γουέν Ζιαμπάο στο Νέο Δελχί.
51
Ύψιστης σημασίας συμφωνία που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διευθέτηση της μακρόχρονης διαμάχης Ινδίας και Κίνας επί των συνόρων των Ιμαλαΐων υπεγράφη τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Μανμοχάν Σινγκ και Γουέν Ζιαμπάο στο Προεδρικό Μέγαρο του Νέου Δελχί.
Ο σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έγγραφα» που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου ήλθαν σε σύντομη ένοπλη σύρραξη το 1962 και έκτοτε δεν έχουν ορίσει τα επίσημα σύνορά τους.
Νέο Δελχί και Πεκίνο εκφράζουν αισιοδοξία ότι η υπογραφή της γενικών κατευθύνσεων συμφωνίας σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας για την επίλυση της συνοριακής διαμάχης. Στο κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες· γίνεται λόγος για «πολιτικές παραμέτρους» και «κατευθυντήριες αρχές», επισημαίνει το BBC.
Τα προς διευθέτηση ζητήματα θα εξεταστούν από ειδικούς εκπροσώπους. «Αμφότερες οι πλευρές είναι πεπεισμένες πως μία αρχική ανακοίνωση επί του συνοριακού ζητήματος θα προωθήσει τα βασικά συμφέροντα των δύο χωρών» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν Ινδίας και Κίνας.
Παράλληλα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε από το Νέο Δελχί πως προωθείται πενταετές σχέδιο για ουσιαστική συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου.
Το Πεκίνο διεκδικεί 90.000 τ.χλμ, το σύνολο του κρατιδίου Αρουνάσαλ Πραντές (βορειοανατολική Ινδία), ενώ το Νέο Δελχί κατηγορεί την Κίνα ότι κατέχει 38.000 τ.χλμ. του εδάφους του Κασμίρ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442