Ο συνασπισμός του Αλάουι αποφάσισε να μετάσχει στη νέα ιρακινή κυβέρνηση
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι αποφάσισε να μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ιμπραήμ Τζαφάρι. Όρος για τη συμμετοχή του η ανάληψη τεσσάρων υπουργικών χαρτοφυλακίων.
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι, το οποίο έχει 40 έδρες στην ιρακινή Εθνοσυνέλευση, αποφάσισε την Κυριακή να μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ιμπραήμ Τζαφάρι.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στη φάση αυτή ο συνασπισμός του Αλάουι διαπραγματεύεται ποιες υπουργικές θέσεις θα καταλάβει. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο όρος συμμετοχής στην κυβέρνηση είναι η ανάληψη τεσσάρων υπουργικών χαρτοφυλακίων, και οπωσδήποτε ένα μεγάλο υπουργείο.
Οι υποστηρικτές του Αλάουι δήλωναν παλαιότερα ότι δεν επρόκειτο να μετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, προτιμώντας να μείνουν στην αντιπολίτευση.
Η συμμετοχή του συνασπισμού του Αλάουι στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ελπίδες να ξεκινήσει τη δουλειά της ενωμένη, αφού όλες η μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες θα εκπροσωπούνται στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Αλάουι, ένας εκκοσμικευμένος σιίτης, έχει δημιουργήσει δεσμούς με σουνίτες πολιτικούς. Η συμμετοχή της ομάδας του στην κυβέρνηση θα καθησυχάσει και ορισμένους κοσμικούς Ιρακινούς, που φοβούνται ότι η μεγαλύτερη σιιτική συμμαχία θα επιχειρήσει να επιβάλει ισλαμικές πολιτικές.
Νέος πρωθυπουργός του Ιράκ είναι σιίτης ηγέτης Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι, ενώ πρόεδρος αναλαμβάνει ο Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί.