Αλλάζει το καθεστώς χρηματοδότησης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων
Από την 1η Ιουλίου τροποποιείται το καθεστώς χρηματοδότησης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, διαχωρίζονται οι ΚΑΠ από τα προνοιακά επιδόματα.
53
Από την 1η Ιουλίου τροποποιείται το καθεστώς χρηματοδότησης των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, διαχωρίζονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) από την επιχορήγηση για τα προνοιακά επιδόματα.
Ειδικότερα, στο εξής οι ΚΑΠ, που θα αποδίδονται ετησίως στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αποτελούνται από το 2% του ΦΠΑ και από το 15% των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Από αυτά το 50% του ποσού από το ΦΠΑ θα διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ενώ το υπόλοιπο για την κάλυψη αναπτυξιακών έργων. Το 15% των τελών κυκλοφορίας θα διατίθενται αποκλειστικώς για έργα οδοποιίας.
Όλα τα προνοιακά επιδόματα στο εξής θα καλύπτονται με ξεχωριστή επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τους ΚΑΠ όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2005, τα έσοδα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων για την καταβολή των παραπάνω επιδομάτων ανέρχονται στα 204 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι νομαρχίες θα μπορούν να αξιοποιούν τα έσοδά τους για να πετύχουν μεγαλύτερες αποδόσεις με την κατάθεση έως και του 30% των διαθεσίμων τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε εμπορικές τράπεζες, υπό μορφή επένδυσης στο κοινό κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ασφαλιστικών φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης, οι νομαρχίες θα μπορούν να επιχορηγούν αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα στις νομαρχίες να εκδίδουν προκηρύξεις θέσεων, που θα υποβάλλονται στον έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442