Συστατικό του σκόρδου προλαμβάνει την πνευμονική υπέρταση
Νέα Υόρκη: Ένα συστατικό του σκόρδου φαίνεται να προλαμβάνει την πνευμονική υπέρταση, τουλάχιστον στους αρουραίους, σύμφωνα με πειραματική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Πειραματικής Θεραπευτικής.
Νέα Υόρκη: Ένα συστατικό του σκόρδου φαίνεται να προλαμβάνει την πνευμονική υπέρταση, τουλάχιστον στους αρουραίους, σύμφωνα με πειραματική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακολογίας και Πειραματικής Θεραπευτικής.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Κου διαπίστωσε ότι η αλλικίνη φαίνεται να προλαμβάνει την πνευμονική υπέρταση, δηλαδή την υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες που διοχετεύουν αίμα στους πνεύμονες.
Οι επιστήμονες για να θέσουν τους αρουραίους σε κίνδυνο πνευμονικής υπέρτασης, τους χορήγησαν ένα φάρμακο που προκαλεί απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες. Ορισμένα από τα πειραματόζωα έλαβαν ένα εκχύλισμα σκόρδου που περιείχε αλλικίνη και άλλα έφαγαν βρασμένο σκόρδο που δεν περιείχε αλλικίνη.
Μετά από τρεις εβδομάδες, οι αρουραίοι που δεν έλαβαν καθόλου σκόρδο εκδήλωσαν πνευμονική υπέρταση, ενώ όσοι έφαγαν αλλικίνη δεν εκδήλωσαν τη νόσο. Το γεγονός που επιβεβαίωσε ότι η αλλικίνη είναι το συστατικό-κλειδί στην πρόληψη της πνευμονικής υπέρτασης είναι η παρατήρηση ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωσαν βρασμένο σκόρδο χωρίς αλλικίνη εκδήλωσαν πνευμονική υπέρταση.
Όπως εξήγησε ο Δρ Κου η αλλικίνη προλαμβάνει την πνευμονική υπέρταση κάνοντας τις αποφραγμένες αρτηρίες να χαλαρώσουν, προλαμβάνοντας τις πιθανές βλάβες.
Πάντως προσέθεσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν δυο σκελίδες σκόρδο κάθε μέρα για να φτάσουν την δόση αλλικίνης που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα. Χαρακτήρισε δε τα στοιχεία προκαταρκτικά, διότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν οι ιατροί συστήσουν την κατανάλωσησκόρδου στα άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πνευμονική υπέρταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές πειραματίστηκαν με την αλλικίνη και σε άλλες μορφές υπέρτασης αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματική, συμπεραίνοντας έτσι ότι τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων ανταποκρίνονται στην αλλικίνη κατ’ εξαίρεση.
health.in.gr
- Ανασφάλιστα και με λιγοστούς ελέγχους τα εργοστάσια που καίγονται – Ποιος αναλαμβάνει την περιβαλλοντική ευθύνη;
- ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]
- Η εκρηκτική Σάσα Μπάστα για αγορές εσωρούχων στη Μύκονο
- Σαλμονέλα στη Λαμία: Βρέθηκε ο προμηθευτής των ύποπτων κοτόπουλων
- Γαλλία – Ισπανία: Ευρωπαϊκή «τιτανομαχία» για μια θέση στον τελικό του Μουντιάλ
- Ολοκληρώθηκε η τοπογραφική και βυθομετρική χαρτογράφηση στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
- ΗΠΑ: Επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος φορέων της Κούβας – Και του υπουργείου Τουρισμού
- Συνεχίζει τις μεταγραφές η Βιλερμπάν – Πάει για Μπολομπόι και Μιλς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)









![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442