Αθώος δηλώνει ενώπιον του ICTY ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ
Αθώος δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον του ICTY ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου την περίοδο της εξέγερσης των Αλβανών στα Σκόπια το 2001.
Αθώος δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον του ICTY (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία) ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μποσκόφσκι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου την περίοδο της εξέγερσης των Αλβανών στα Σκόπια το 2001.
Ο Μποσκόφσκι εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χάγη από την Κροατία, όπου είχε συλληφθεί για 10 μήνες με διαφορετικές κατηγορίες. Ο 44χρονος διατηρεί τόσο τη σλαβομακεδονική όσο και την κροατική υπηκοότητα.
Χαμογελαστός και… άνετος, ο Μποσκόφσκι δήλωσε στην πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο ότι είναι αθώος. Εξέφρασε δε την πεποίθηση -απευθυνόμενος στον Αυστραλό δικαστή Κέβιν Πάρκερ- πως θα απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες.
«Όχι μόνο δεν είμαι ένοχος, αλλά πιστεύω και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η έρευνα στη Μακεδονία συνιστούσε ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης» είπε.
«Απαιτώ μία γρήγορη διευθέτηση της υπόθεσης. Είμαι σίγουρος ότι θα υπερασπιστώ την τιμή μου, την αθωότητά μου και την αθωότητα του λαού της Μακεδονίας» τόνισε ο Μποσκόφσκι.
Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου, στρατηγοί Σρέτεν Λούκιτς και Νεμπόισα Πάβκοβιτς, θα πρέπει να εκδοθούν στο ICTY μέχρι τις 12 Απριλίου.
Την ημερομηνία αυτή, αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγηση των κριτηρίων καταλληλότητας και η έκδοση των δύο Σέρβων στρατηγών αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας – Μαυροβουνίου.
Επισημαίνεται ότι ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, και ο στρατηγός της Αστυνομίας, Σρέτεν Λούκιτς, αρνούνται να παραδοθούν στο δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας.
Ο Λούκιτς, που πρόσφατα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο Βελιγράδι, δήλωσε ωστόσο ότι «θα εκπληρώσει το χρέος του προς την πατρίδα» και θα μεταβεί οικειοθελώς στη Χάγη σε μερικές ημέρες όταν θα έχει αναρρώσει.
Πιο σκληρή στάση τηρεί ο Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παραδοθεί παρότι έχει εκδοθεί και ένταλμα σύλληψης εναντίον του.