27

Μετά την περίοδο 2002-2003 της «ομαλής προσγείωσης» των τιμών των ακινήτων, από φέτος οι τιμές αναμένεται να ακολουθήσουν εκ νέου ανοδική τροχιά, εν όψει μάλιστα της επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος οικονομικών μελετών της Alpha Bank, οι τιμές θα επηρεασθούν ανοδικά και από την επίσπευση των συναλλαγών εν όψει του ΦΠΑ, επίδραση που είναι ανεξάρτητη από τους θεμελιώδεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των ακινήτων σε μακροχρόνια βάση.

Γενικότερα, στην ανοδική τάση των τιμών θα συμβάλει επίσης η διατήρηση των επιτοκίων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ικανοποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας, παράγοντες που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν και υψηλούς ρυθμούς επέκτασης των στεγαστικών δανείων.

Σε περιοχές με διευρυνόμενη τουριστική ανάπτυξη (όπου θα ενισχυθεί περαιτέρω η ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες και από το εξωτερικό), η ανοδική πορεία των τιμών προβλέπεται να είναι εντονότερη, με τη βοήθεια και της ανάκαμψης των χωρών που αποτελούν χώρες προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα μετά από μια περίοδο έντονης ανοδικής πορείας, εισήλθαν σε φάση «ομαλής προσγείωσης» από το 2002-2003. Η ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και διήρκησε μέχρι το καλοκαίρι του 2003.

Πέρυσι, οι τιμές στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,2% ενώ στις υπόλοιπες αστικές περιοχές της χώρας η μέση αύξηση άγγιξε το 5,3%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ