Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη οι διαφωνούντες με την φιλοαμερικανική πολιτική του Αμάν
Στη σύλληψη του συνδικαλιστή Αλί Χατάρ προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Αμάν, έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε για μποϋκοτάζ σε βάρος των ΗΠΑ. Η αυτή δείχνει ότι η Ιορδανία σκληραίνει τη στάση της έναντι όσων αντιδρούν στη φιλοαμερικανική πολιτική της.
43
Στη σύλληψη του Ιορδανού συνδικαλιστή Αλί Χατάρ προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Αμάν, την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Χατάρ για μποϋκοτάζ των προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις απειλές που διατύπωσε η Ουάσινγκτον σε βάρος της Συρίας.
«Γνώριζα ότι αυτά που είπα θα τους εξόργιζαν και ότι θα με συλλάμβαναν» δηλώνει ο Ιορδανός συνδικαλιστής, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δύο ετών για «προσβολή» της κυβέρνησης.
Η σύλληψή του αποδεικνύει ότι η Ιορδανία, το βασίλειο που αποτελεί σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σκληραίνει τη στάση της έναντι όσων δηλώνουν ανοιχτά ότι διαφωνούν με την πολιτική τυφλής υποστήριξης στις ΗΠΑ και τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ.
«Η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να σιωπήσουμε. Αλλά δεν φοβάμαι να μιλήσω» δηλώνει ο Χατάρ, ο οποίος αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης στις 21 Μαρτίου.
Τα συνδικάτα της Ιορδανίας έχουν εκφράσει καθολική αντίθεση στον πόλεμο κατά του Ιράκ ενώ συντάχθηκαν με την Ιντιφάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμούς της χώρας είναι, άλλωστε, Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ προωθεί νόμο που θα απαγορεύει πλήρως κάθε πολιτική δραστηριότητα των συνδικαλιστών.
Στελέχη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες βλέπουν την περίπτωση της Ιορδανίας ως «τεστ» για την κυβέρνηση Μπους, όσον αφορά στην ειλικρίνεια της ρητορικής της περί «εκδημοκρατισμού» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
«Οι πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται σήμερα περισσότερο από ό,τι πριν από 10 ή 15 χρόνια» στην Ιορδανία, υποστηρίζει διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
- Πάνω από 400 ουκρανικά drones εξαπολύθηκαν εναντίον της Μόσχας κατά τη διάρκεια της νύχτας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442