Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη οι διαφωνούντες με την φιλοαμερικανική πολιτική του Αμάν
Στη σύλληψη του συνδικαλιστή Αλί Χατάρ προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Αμάν, έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε για μποϋκοτάζ σε βάρος των ΗΠΑ. Η αυτή δείχνει ότι η Ιορδανία σκληραίνει τη στάση της έναντι όσων αντιδρούν στη φιλοαμερικανική πολιτική της.
43
Στη σύλληψη του Ιορδανού συνδικαλιστή Αλί Χατάρ προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Αμάν, την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Χατάρ για μποϋκοτάζ των προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις απειλές που διατύπωσε η Ουάσινγκτον σε βάρος της Συρίας.
«Γνώριζα ότι αυτά που είπα θα τους εξόργιζαν και ότι θα με συλλάμβαναν» δηλώνει ο Ιορδανός συνδικαλιστής, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δύο ετών για «προσβολή» της κυβέρνησης.
Η σύλληψή του αποδεικνύει ότι η Ιορδανία, το βασίλειο που αποτελεί σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σκληραίνει τη στάση της έναντι όσων δηλώνουν ανοιχτά ότι διαφωνούν με την πολιτική τυφλής υποστήριξης στις ΗΠΑ και τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ.
«Η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να σιωπήσουμε. Αλλά δεν φοβάμαι να μιλήσω» δηλώνει ο Χατάρ, ο οποίος αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης στις 21 Μαρτίου.
Τα συνδικάτα της Ιορδανίας έχουν εκφράσει καθολική αντίθεση στον πόλεμο κατά του Ιράκ ενώ συντάχθηκαν με την Ιντιφάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμούς της χώρας είναι, άλλωστε, Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ προωθεί νόμο που θα απαγορεύει πλήρως κάθε πολιτική δραστηριότητα των συνδικαλιστών.
Στελέχη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες βλέπουν την περίπτωση της Ιορδανίας ως «τεστ» για την κυβέρνηση Μπους, όσον αφορά στην ειλικρίνεια της ρητορικής της περί «εκδημοκρατισμού» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
«Οι πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται σήμερα περισσότερο από ό,τι πριν από 10 ή 15 χρόνια» στην Ιορδανία, υποστηρίζει διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442