Ένα συγκεκριμένο γονίδιο ίσως ευθύνεται για τη δυσλεξία
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο είναι πιθανόν να είναι μια από τις αιτίες της δυσλεξίας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο είναι πιθανόν να είναι μια από τις αιτίες της δυσλεξίας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Πιστεύεται ότι πρόκειται για το πρώτο μεμονωμένο γονίδιο που συνδέεται με την πάθηση. Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής του Κολεγίου Ιατρικής της Ουαλίας ανέλυσαν τα γενετικά χαρακτηριστικά 300 οικογενειών από την Ουαλία και την δυτική Αγγλία που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί με δυσλεξία.
Απομόνωσαν το γονίδιο KIAA0319 συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των 300 οικογενειών με αυτά οικογενειών χωρίς μέλος με δυσλεξία.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο πως το KIAA0319 λειτουργεί μέσα στον εγκέφαλο και διακόπτει τις ικανότητες ανάγνωσης και γραφής του ατόμου.
Με δηλώσεις του στο BBC η Δρ Τζούλι Γουίλιαμς επεσήμανε «γνωρίζαμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι υπάρχει ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 6 που απονέμει ευπάθεια στην εκδήλωση δυσλεξίας.
Τόσο εμείς όσο και άλλες ερευνητικές ομάδες προσπαθούσαμε να το εντοπίσουμε καιρό τώρα. Ανακαλύψαμε έναν αριθμό γονιδιακών παραλλαγών στα παιδιά με δυσλεξία και τα συγκρίναμε με παιδιά χωρίς δυσλεξία. Διαπιστώσαμε ότι προέκυπταν πολλές διαφορές από ένα και μοναδικό γονίδιο.
Πιθανόν να υπάρχει ένας αριθμός γονιδίων καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσλεξία, αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε πως λειτουργεί το KIAA0319 και πως ακριβώς συμβάλλει στη δυσλεξία.
Ίσως μάλιστα μπορέσουμε να μάθουμε πως συνεισφέρει στον τρόπο που επεξεργαζόμαστε την γλώσσα φυσιολογικά, ένα από τα μεγαλύτερα παζλ για τους νευροεπιστήμονες σήμερα».
health.in.gr
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
- Έκτακτο επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται έως τέλη Αυγούστου
- Πελίστρι: «Δεν εξέτασα πρόταση για να φύγω από τον Παναθηναϊκό»
- Δήμιοι και δεσμοφύλακες
- H ηδονιστική και πολιτική δόξα των βραδινών εξόδων – Από τους κήπους αναψυχής του 18ου αιώνα στο dance floor
- «Εκρηκτικό προηγούμενο»: Η απάντηση Αραγτσί μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τα ιρανικά παγωμένα στοιχεία
- Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]
- Ολυμπιακός: Πέμπτο φιλικό ματς, αντίπαλος η Αντβέρπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)














![Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-372-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442