Η ημικρανία δεν προκαλεί γνωστικά ελλείμματα
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με μελέτη Δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας με επικεφαλής τον Δρ David Gaist ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν άτομα τα οποία είχαν εγγραφεί στο Δανέζικο Αρχείο Διδύμων. Τα δίδυμα που ήταν θετικά στις διαγνωστικές εξετάσεις για ημικρανία προσκλήθηκαν να εξεταστούν από νευρολόγο, ο οποίος και πιστοποίησε την ύπαρξη της ημικρανίας.
Συνολικά 1.789 δίδυμα επιλέχθηκαν για την μελέτη, εκ των οποίων 1.393 επισκέφθηκαν τον νευρολόγο. Τελικά, 347 δίδυμα διαγνώστηκαν με ημικρανία χωρίς αύρα και 157 με ημικρανία με αύρα.
Οι πάσχοντες από ημικρανία δεν είχαν καλύτερες ή χειρότερες επιδόσεις σε κανένα από τα τεστ γνωστικών λειτουργιών που υπεβλήθησαν συγκριτικά με τα άτομα που δεν υπέφεραν από ημικρανία. Αυτό εξακολουθούσε να ισχύει μεταξύ του ζεύγους των διδύμων και μετά την προσαρμογή σε πιθανούς συγκεχυμένους παράγοντες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η απουσία γενικού γνωστικού ελλείμματος σε πάσχοντες από ημικρανία, ενώ είναι καθησυχαστική, δεν αποκλείει την ύπαρξη ελλειμμάτων σε συγκεκριμένους ψυχολογικούς τομείς.
health.in.gr
- Λαφαζάνης στην εξεταστική: Ποινικές ευθύνες για Μητσοτάκη, Βορίδη, Αυγενάκη – Καρφιά και σε Αποστόλου-Αραχωβίτη
- Η αναζωογόνηση της Χαλκίδας: Ξεκίνησε η ανάπλαση του πάρκου Ελευθερίας
- Φρεντέρικσεν: «Τα χειρότερα ενδέχεται να είναι ακόμα μπροστά μας», λέει για την Γροιλανδία η πρωθυπουργός
- Δένδιας: Συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ για drones και υποβρύχια – Μήνυμα Κατζ στην Τουρκία για το Αιγαίο
- «Το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω ζωγράφος»: Έκθεση φωτίζει τον κόσμο του Ντέιβιντ Λιντς, πέρα από τον κινηματογράφο
- Αναχρονισμού συνέχεια από το περιβάλλον Καρυστιανού: Ο δικηγόρος της θέλει μοναρχία και μοιχεία να τεθούν σε… διαβούλευση
