Αποχώρηση από το Λίβανο ή απομόνωση είναι οι επιλογές της Δαμασκού, λέει η Σ.Αραβία
Μετά τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η Σ.Αραβία ζήτησε από τη Συρία να αρχίσει τώρα την πλήρη αποχώρηση από το Λίβανο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν «εντάσεις» στις σχέσεις Ριάντ-Δαμασκού, διεμήνυσαν αξιωματούχοι του βασιλείου.
31
Μετά τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τη Συρία να αρχίσει τώρα την πλήρη αποχώρηση από το Λίβανο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν «εντάσεις» στις σχέσεις Ριάντ-Δαμασκού, διεμήνυσαν αξιωματούχοι του βασιλείου.
Η Σαουδική Αραβία τήρησε αρκετά σκληρή στάση, καθώς ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρίγκιπα Αμπντάλα και άλλους αξιωματούχους στο Ριάντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βασίλειο επιμένει στην πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων και των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας από το Λίβανο και επιθυμεί μάλιστα η αποχώρηση αυτή να αρχίσει «σύντομα».
Από την πλευρά του, ο Ασαντ -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξήγησε ότι προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει το πρόβλημα, αλλά προσέθεσε ότι δεν εξαρτώνται όλα από τον ίδιο.
Οι εξηγήσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να έπεισαν το Ριάντ και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι διεμήνυσαν στο Σύρο πρόεδρο ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Λίβανο είναι δικό του πρόβλημα. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι εάν η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί, θα υπάρχει ένταση στις σχέσεις με τη Σ.Αραβία.
Τελικώς, ο Σύρος πρόεδρος ανέφερε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα μερικής αποχώρησης πριν από την προγραμματισμένη για τις 23 Μαρτίου στην Αλγερία συνόδου κορυφής των αραβικών κρατών.
Στο σημείο αυτό, η Σαουδική Αραβία απέρριψε το αίτημα της Δαμασκού να υιοθετηθεί από την αραβική σύνοδο κορυφής αίτημα για αποχώρηση της Συρίας από το Λίβανο, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε αραβική έγκριση στις όποιες κινήσεις της Συρίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο έρωτας της Τζέιν Φόντα και του Τεντ Τέρνερ – «Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τσακωμούς»
- Τρόφιμα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων
- Κρουαζιερόπλοιο MV Hondius: Εν πλω προς τα Κανάρια – «Όλοι θα μείνουν μέσα μέχρι την άφιξη των αεροσκαφών»
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 162 χλμ στην εθνική οδό
- Εγκαινιάστηκε το πρώτο Αυτοδιοικητικό-Επιχειρηματικό Κέντρο στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
- Παράπονα του Κομπανί για τη διαιτησία: «Πολλές αποφάσεις εναντίον μας»
- «Η γη της ελιάς»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- «Κιβωτός του Κόσμου»: Να κάτσουν στο εδώλιο ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα για οικονομικά αδικήματα ζητά ο εισαγγελέας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442