Τρομοκρατία και «εκδημοκρατισμός» στη συνάντηση κορυφής Μπους-Πούτιν στη Σλοβακία
Η δέσμευση για σύμπραξη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας κυριάρχησε στη συνάντηση Μπους-Πούτιν στη Σλοβακία. Το στίγμα, όμως, έδωσαν οι δηλώσεις περί δημοκρατίας με «κορύφωση» την πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου για καθεστωτικές αλλαγές σε Μολδαβία-Λευκορωσία...
51
Με δέσμευση για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της διάδοσης των πυρηνικών, καθώς και για σύμπραξη με στόχο τη ρωσική ένταξη στον ΠΟΕ εντός του 2005, ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπους-Πούτιν στη Σλοβακία. Το στίγμα έδωσε, όμως, η πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου ότι Μολδαβία και Λευκορωσία θα περάσουν σύντομα -μετά τη Γεωργία και την Ουκρανία- στο στρατόπεδο των δημοκρατικών χωρών…
Οι ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στον Πύργο της Μπρατισλάβα σε μία συνάντηση κορυφής που «επισφραγίζει» την ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού προέδρου για τη γεφύρωση του διατλαντικού χάσματος. Στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης επισημαίνεται ότι κύριος στόχος Ουάσινγκτον-Μόσχας είναι η «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών».
Οι Τζορτζ Ο.Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν μακριά από τα χέρια των τρομοκρατών συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Προ της συνάντησης των δύο ηγετών, οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν υπογράψει διμερή συμφωνία για τον αμοιβαίο έλεγχο των πυραύλων εδάφους-αέρους.
Επί σλοβακικού εδάφους οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας -και μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών- ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στις δύο χώρες, και παγκοσμίως.
Και τέλος, ως προς το ζήτημα της ρωσικής ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι πρόεδρο ΗΠΑ και Ρωσίας ανέλαβαν δέσμευση για επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Μόσχας για είσοδο στους κόλπους του Οργανισμού εντός του τρέχοντος έτους.
Ανησυχίες και διαβεβαιώσεις περί δημοκρατίας…
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση κορυφής στη Μπρατισλάβα, ο Τζορτζ Ο.Μπους επισήμανε πως είχε μία «πολύ εποικοδομητική» συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι δύο χώρες έχουν πολύ περισσότερα κοινά σημεία σε σχέση με τις διαφωνίες τους.
Όσον αφορά στο βαθμό δημοκρατίας στη Ρωσία, ο Μπους αναγνώρισε ότι την τελευταία 15ετία έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος, όμως συμπλήρωσε πως μοιράστηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις αμερικανικές ανησυχίες για την παρούσα κατάσταση. Επ αυτού ο Βλ.Πούτιν διεμήνυσε ότι η Ρωσία έχει λάβει μία οριστική απόφαση υπέρ της δημοκρατίας και «δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση».
Eξέφρασε πάντως την «ανησυχία» του στο Ρώσο ομόλογό του σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η Μόσχα τη δημοκρατία.
«Οι δημοκρατίες αντικατοπτρίζουν πάντα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μιας χώρας, το γνωρίζω, όμως έχουν ορισμένα κοινά στοιχεία: έχουν το Κράτος Δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων, έναν ελεύθερο Τύπο και μια βιώσιμη πολιτική αντιπολίτευση» είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος.
Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις όποιες διαφωνίες σχετίζονται με τη δημοκρατία να επιφέρουν πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε εκ νέου τη δέσμευσή του για ισχυρές διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον πρέπει να «εξουδετερώσουν» κάθε προσπάθεια των τρομοκρατών για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής.
Βάσει των όσων μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του Ιράν με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν από κοινού ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τεχεράνη, αλλά ούτε και στο καθεστώς της Βορείου Κορέας, η απόκτηση πυρηνικών όπλων.
«Ελευθερία» σε Μολδαβία-Λευκορωσία…
Την …παράσταση στη Σλοβακία έκλεψε, πάντως, η πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου ότι η Μολδαβία και η Λευκορωσία θα περάσουν και αυτές στο στρατόπεδο των δημοκρατικών χωρών, μετά τις ειρηνικές επαναστάσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Γεωργίας και της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Μολδαβία να αποδείξει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές της 6ης Μαρτίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι μελλοντικά θα ενταχθεί στα δημοκρατικά κράτη ακόμη και η διεθνώς απομονωμένη σήμερα Λευκορωσία που τελεί υπό την απολυταρχική ηγεσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Σε δέκα ημέρες η Μολδαβία έχει την ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητές της για τη δημοκρατία. [..] Αναπόφευκτα ο λαός της Λευκορωσίας θα είναι μια ημέρα πολύ υπερήφανος που θα ανήκει στο στρατόπεδο των δημοκρατικών χωρών» τόνισε ο Μπους, έχοντας αναφερθεί προηγουμένως στις επαναστάσεις της Τιφλίδας και του Κιέβου.
«Τελικώς, το κάλεσμα της ελευθερίας φθάνει σε κάθε νου και κάθε ψυχή. Και μία ημέρα η υπόσχεση της ελευθερίας θα φθάσει σε κάθε άνθρωπο και κάθε έθνος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του προς 4.000 ανθρώπους στο κέντρο της Μπρατισλάβα, προ της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε προσφάτως τη Δύση ότι χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση στη χώρα του με στόχο να προκαλέσει μία ειρηνική επανάσταση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, μετά την αντίστοιχη στη γειτονική Ουκρανία.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από την Μπρατισλάβα με προορισμό την Ουάσινγκτον, τερματίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
- Η Τσέλσι στα χνάρια του Τιτανικού: Σπάει αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να… βυθιστεί (vids, pics)
- Κρήτη: Εξαφάνιση 43χρονης – Τα πρώτα ευρήματα από τις έρευνες
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442