Κάθειρξη 14 ετών για Ιρανό δημοσιογράφο του Διαδικτύου
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τη φυλάκιση ενός Ιρανού δημοσιογράφου που διατηρούσε blog (διαδικτυακό ημερολόγιο) και κατηγορείται για κατασκοπεία και συνεργασία με ξένους «αντιεπαναστάτες». Η Τεχεράνη προσπαθεί να αποσιωπήσει φωνές στο Διαδίκτυο.
36
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τη φυλάκιση ενός Ιρανού δημοσιογράφου που διατηρούσε blog (διαδικτυακό ημερολόγιο) και κατηγορείται για κατασκοπεία και συνεργασία με ξένους «αντιεπαναστάτες». Η Τεχεράνη είναι σαφές ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει φωνές στο Διαδίκτυο.
O Αρες Σιγκάρτσι, αρχισυντάκτης εφημερίδας στο βόρειο Ιράν, συννελήφθη τον περασμένο μήνα αφότου δημοσίευσε στο blog του επικριτικά σχόλια για τη σύλληψη άλλων Ιρανών δημοσιογράφων του Διαδικτύου. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη από «επαναστατικό» δικαστήριο της περιοχής Γκιλάν.
«Επιβάλλοντας αυτή την αυστηρή ποινή εναντίον ενός blogger, ο στόχος τους [των ιρανικών Αρχών] είναι να αποτρέψουν τους δημοσιογράφους και τους χρήστες του Διαδικτύου από το να εκφράσουν τους εαυτούς τους ή να έλθουν σε επαφή με ξένα μέσα» δήλωσε εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Τον τελευταίο καιρό η ιρανική κυβέρνηση επιδίδεται σε μια εκστρατεία κατά των διαδικτυακών ημερολογίων, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ξένους δικτυακούς τόπους που φιλοξενούν blog και συλλαμβάνοντας περίπου 20 δημοσιογράφους του Διαδικτύου.
Μεταξύ των συλληφθέντων ο Μοτζάμπα Σαμινεζάντ, ο οποίος επίσης κατήγγειλε μέσω του Διαδικτύου τις προηγούμενες συλλήψεις συναδέλφων του.
Οι περιπτώσεις Σαμινεζάντ και Σιγκάρτσι οδήγησαν την Επιτροπή για την Προστασία των Bloggers, μια οργάνωση για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, να ανακηρύξουν την 22α Φεβρουαρίου μέρα δράσης για την απελευθέρωσή τους. Μία ημέρα αργότερα εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τον Σιγκάρτσι.
Περίπου 10.000 άτομα επισκέφθηκαν τη σχετική ιστοσελίδα της οργάνωσης. «Τα μάτια οκτώ εκατομμυρίων blogger θα είναι περισσότερο εστιασμένα στο Ιράν μετά τη σύλληψη Σιγκάρτσι, όχι λιγότερο» αναφέρει ο διευθυντής της Επιτροπής.
«Οι μουλάδες δεν θα μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς αυτό να μαθευτεί σε όλη την κοινότητα των bloggers» τονίζει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
- Η Τσέλσι στα χνάρια του Τιτανικού: Σπάει αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να… βυθιστεί (vids, pics)
- Κρήτη: Εξαφάνιση 43χρονης – Τα πρώτα ευρήματα από τις έρευνες
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442