Μακάβρια επέμβαση για τη σωτηρία δικέφαλου βρέφους
Ένα κοριτσάκι ενός έτους που είχε γεννηθεί με δύο κεφάλια, αναρρώνει σε επαρχιακό νοσοκομείο της Αιγύπτου έπειτα από χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το ένα αφαιρέθηκε. Ο ασώματος σιαμαίος δίδυμος μπορούσε να χαμογελά, δεν διέθετε, όμως, ζωτικά όργανα.
36
Ένα κοριτσάκι ενός έτους που είχε γεννηθεί με δύο κεφάλια, αναρρώνει σε επαρχιακό νοσοκομείο της Αιγύπτου έπειτα από χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το ένα αφαιρέθηκε.
Συνδεδεμένος με το κρανίο της Μανάρ υπήρχε μέχρι το Σάββατο ένας ασώματος σιαμαίος δίδυμος. Το κεφάλι μπορούσε να ανοιγοκλείνει τα μάτια και να χαμογελά, δεν μπορούσε όμως να επιβιώσει ανεξάρτητα.
Σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από 13 ώρες στο χειρουργείο η μικρή Μανάρ μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι μπορεί να κινεί και τα τέσσερα άκρα της και δεν παρουσιάζει σημεία παράλυσης.
Το σπάνιο φαινόμενο ονομάζεται «κρανιοπαγής παρασιτισμός» (craniopagus parasiticus) και εκδηλώνεται, όταν ένα έμβρυο αρχίζει να διαχωρίζεται σε δύο μονοζυγωτικούς διδύμους, από τους οποίους ο ένας αποτυγχάνει να αναπτυχθεί πλήρως. Πιο συχνά, ο ατελής, «παρασιτικός» δίδυμος είναι ένα επιπλέον άκρο ή ένα ατελές δεύτερο σώμα χωρίς ζωτικά όργανα.
Μια ακόμα παρόμοια επέμβαση για την αφαίρεση ατελούς κρανιοπαγούς διδύμου πραγματοποιήθηκε πέρυσι στον Αγιο Δομίνικο.
Στην περίπτωση της Μανάρ, μια ομάδα 13 χειρουργών προετοιμαζόταν μήνες για την επέμβαση σε παιδιατρική κλινική της Μπένχα, 40 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου, κοντά στην περιοχή όπου μένει η οικογένεια του βρέφους.
Οι γιατροί απέκοψαν σταδιακά τη ροή αίματος προς το δεύτερο κεφάλι, προσέχοντας παράλληλα ώστε να μην αυξηθεί πολύ η πίεση στο σώμα της Μανάρ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανακοπή.
Μετά την απομάκρυνση του κεφαλιού προχώρησαν σε ανάπλαση του κρανίου του βρέφους και σε συρραφή του δέρματος ώστε το κορίτσι να μην χρειαστεί και άλλη μείζονα επέμβαση αποκατάστασης.
«Η Μανάρ αναπνέει τώρα κανονικά και έχει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και πίεση του αίματος» δήλωσε ικανοποιημένος ο Νασίφ Χιφνάουι, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας.
Η Μανάρ έχει πάντως ακόμα μια δίδυμη αδερφή, η οποία παρουσίασε μικρά μόνο προβλήματα υγείας κατά τη γέννησή τους πέρυσι στις 30 Μαρτίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
- Βάσεις 2026: Οι επιλογές των υποψηφίων αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των σχολών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442