Τώρα είναι η ευκαιρία για ειρήνη στη Μ.Ανατολή, επισημαίνει η Κ.Ράις
Το Ισραήλ πρέπει να πάρει «σκληρές αποφάσεις» προκειμένου να προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διεξάγουν «αποτελεσματικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας» τόνισε η Κ.Ράις από τη Μ.Ανατολή. Η Φατάχ εν τω μεταξύ δήλωσε έτοιμη για πλήρη κατάπαυση πυρός.
31
Το Ισραήλ πρέπει να πάρει «σκληρές αποφάσεις» προκειμένου να προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διεξάγουν «αποτελεσματικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας» τόνισε η Κ.Ράις από τη Μ.Ανατολή. Τη Δευτέρα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Μ.Αμπάς στη Ραμάλα. Η Φατάχ εν τω μεταξύ δήλωσε έτοιμη για πλήρη κατάπαυση πυρός.
Επισκεπτόμενη το Ισραήλ δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αριέλ Σαρόν με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Αίγυπτο, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Μπους -όπως επισήμανε- στην ειρηνευτική διαδικασία.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Είναι μία ελπιδοφόρα περίοδος, αλλά είναι επίσης και καιρός μεγάλης ευθύνης για όλους εμάς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα λόγια θα μετουσιωθούν σε πράξεις» δήλωσε η Ράις στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Επισήμανε δε, ότι τώρα φαίνεται πιο πιθανό «να επιστρέψουμε στον οδικό χάρτη», το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλει η Ουάσινγκτον ώστε «να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, την οποία τόσο χρειαζόμαστε ώστε να προοδεύσουμε στην περιοχή».
Στο Ισραήλ έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής για διήμερη επίσκεψη και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ. Κατά τις επαφές του θα εκφράσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην δυναμική της ειρήνης που δημιουργείται στην περιοχή με την πραγματοποίηση κυρίως της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ Σεΐχ.
Θετικά μηνύματα από τη Φατάχ
Εν τω μεταξύ, θετικά μηνύματα εν όψει της συνόδου κορυφής για το Μεσανατολικό ήρθαν από τη Φατάχ, το επαναστατικό συμβούλιο της οποίας δήλωσε έτοιμο για την πλήρη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, σε ανακοίνωση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα κατά το τέλος συνόδου υπό την ηγεσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
«Είμαστε έτοιμοι για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στα κατεχόμενα εδάφη και στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη» προστίθεται στην ανακοίνωση του κινήματος.
«Όλες οι ομάδες που συνδέονται με την Φάταχ θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και επιβεβαιώνουμε ότι σκοπεύουμε να πάρουμε με το μέρος μας όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες» προσθέτει το Συμβούλιο της Φατάχ , που τονίζει πάντως «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα των Παλαιστινίων κατά των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού».
Στο κείμενο τονίζεται επίσης «το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ανθίστανται στην κατοχή, τον εποικισμό και την κατασκευή του τείχους ασφαλείας», τη διαχωριστική γραμμή που το Ισραήλ οικοδομεί στην Δυτική Όχθη.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442