Ένας νεκρός σε αποκλεισμένο από τις χιονοπτώσεις χωριό του νομού Ιωαννίνων
Νεκρός βρέθηκε την Κυριακή σε αποκλεισμένο χωριό των Ιωαννίνων ένας 59χρονος. Στα ορεινά του νομού συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα σε αρκετά τμήματα της εθνικής οδού. Επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ατόμων κοντά στο Καρπενήσι.
Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Κυριακής σε αποκλεισμένο από τα χιόνια χωριό των Ιωαννίνων ένας 59χρονος. Στα ορεινά του νομού συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα σε τμήματα των εθνικών οδών του βόρειου άξονα.
Στο νομό Ιωαννίνων αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε τμήματα του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων – Τρικάλων και Ιωαννίνων – Γρεβενών, στην περιοχή της Μηλιάς. Το ύψος του χιονιού στα ορεινά ξεπερνά τα 3,5 μέτρα και έντεκα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα εδώ και τέσσερις μέρες.
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία Ιωαννίνων, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας.
Αποφασίστηκε να δοθεί βάρος στην αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αφού περισσότερα από 30 χωριά παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό.
Τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ενισχυθεί με τεχνίτες από όλη την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, αλλά οι ζημιές στα δίκτυα είναι σοβαρές και είναι άγνωστο αν μέχρι το βράδυ αποκατασταθούν όλες.
Εν τω μεταξύ, οχήματα της αστυνομίας και της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων, μεταφορά τροφών ή ζωοτροφών ή μεταφορές ασθενών και ηλικιωμένων από χωριά.
Το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο χωριό Κρυόβρυση Ιωαννίνων, ο 59χρονος Γιώργος Σταμουλίδης, ο οποίος έμενε μόνος του.
Το χωριό ήταν αποκλεισμένο από τα χιόνια και χρειάστηκε να κινηθεί ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ για να φθάσει εκεί, να παραλάβει τη σορό του 59χρονου και να τη μεταφέρει στο νεκροτομείο Ιωαννίνων.
Στη νεκροψία που θα γίνει από τον καθηγητή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη θα διαπιστωθεί αν τα αίτια του θανάτου του άτυχου άντρα οφείλονται στο κρύο ή σε κάποιον παθολογικό λόγο.
Επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ατόμων
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Yπηρεσία της Στερεάς Ελλάδας και ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ έχουν ήδη αναχωρήσει από την Λαμία με κατεύθυνση το Καρπενήσι, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τέσσερις εργαζόμενοι σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε σημείο όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κοντά στα χωρία Σελά και Φιδάκια 25 περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Καρπενησίου.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο ενώ πριν τρεις μέρες ήταν η τελευταία φορά που εκχιονιστικά μηχανήματα έκαναν διάνοιξη στο δρόμο.
Στη συγκεκριμένη περιοχή η χιονόπτωση έχει σταματήσει από το απόγευμα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής τα εγκλωβισμένα άτομα ειδοποίησαν για τις δυσκολίες καθόδου από το σημείο του εγκλωβισμού και έτσι ξεκίνησαν από την Λαμία ειδικές εξοπλισμένες μονάδες της Πυροσβεστικής ενώ άλλες πηγές σημειώνουν πως και οι εγκλωβισμένοι από μόνοι τους έχουν ξεκινήσει διαδικασία καθόδου μέσα στο χιόνι με πολλές δυσκολίες.
Ψύχος στη Βόρειο Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε από τα ξημερώματα της Κυριακής ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα, με τσουχτερό κρύο και πολικές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές.
Το οδικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα λόγω παγετού, καθώς στις περιοχές όπου είχε χιονίσει ή βρέξει τις προηγούμενες ημέρες, οι δρόμοι είναι καλυμμένοι από πάγο και η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία.
Αλυσίδες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως στη δυτική Μακεδονία (εθνική οδός Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου και Βίγλας, οδός Κοζάνης- Ιωαννίνων, καθώς και οι οδοί που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα «Σέλι» και «3-5 Πηγάδια» στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας αντίστοιχα).
Τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, παρά την ηλιοφάνεια, καθώς το θερμόμετρο έπεσε νωρίς το πρωί της Κυριακής στους 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Χαμηλές θερμοκρασίες είχαν και όλες σχεδόν οι πόλεις της Μακεδονίας (Γρεβενά -5, Φλώρινα – 4, Κοζάνη και Καστοριά -3 , Σέρρες -2 βαθμούς).
«Χτυπά» την πόρτα της Αθήνας ο χιονιάς
Τη Δευτέρα τα χιόνια θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο.
Για την Αττική προβλέπεται χιονόπτωση -όχι ισχυρή- τη Δευτέρα στη γύρω ορεινή ζώνη και πιθανόν στα βόρεια του νομού, ενώ χιονόνερο θα πέσει στην πόλη.
Κακοκαιρία με βροχές , τοπικές καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο θα είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού για τη Δευτέρα. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Θα υπάρξει ωστόσο βαθμιαία επικράτηση θυελλωδών βόρειων ανέμων, και πτώση της θερμοκρασίας.
Ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα, προκαλώντας ισχυρό παγετό, τις νυχτερινές ώρες, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.