Τουλάχιστον 1.000 κενά στα δημοτικά σχολεία της χώρας
Εκατοντάδες κενές θέσεις δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων παραμένουν στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Η ΔΟΕ επικρίνει το υπουργείο Παιδείας, που επιθυμεί την εισαγωγή δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία, ενώ δεν διδάσκεται ούτε η πρώτη.
Εκατοντάδες κενές θέσεις δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων παραμένουν στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) επικρίνει το υπουργείο Παιδείας, που επιθυμεί την εισαγωγή δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία, ενώ δεν διδάσκεται ούτε η πρώτη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ οι ελλείψεις που παρατηρούνται, ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται στο μέσον της, υπερβαίνουν τις 1.000 και αφορούν κυρίως καθηγητές αγγλικών, μουσικής, γυμναστικής, καθώς και δασκάλους.
Μάλιστα, οι γονείς μαθητών αρκετών σχολείων κατέφυγαν στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την έλευση καθηγητών αγγλικών.
Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, προκειμένου το υπουργείο να εξασφαλίσει εκπαιδευτικούς προχωρεί σε συμπτύξεις τμημάτων, τοποθετεί ωρομισθίους, παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει, αναθέτει υπερωρίες. Και όλα αυτά, ενώ την Παρασκευή αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία.
O πρόεδρος της ΔOΕ Δημήτρης Μπράτης επισημαίνει: «Τη στιγμή που η υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει τη διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά, εκατοντάδες μαθητές δεν διδάσκονται ούτε την πρώτη…».
«Παρά τις δεσμεύσεις της υπουργού ότι φέτος δεν θα υπάρχουν κενά, υπολογίζουμε από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει ότι οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 1.000» αναφέρει ο κ. Μπράτης.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Η Αθηνά» από τις περιοχές Κυψέλης, Γκύζη, Γαλατσίου, Σωτήρης Σκαρτσίλας, ο οποίος σημειώνει: «Στην περιοχή μας υπάρχουν 11 κενές θέσεις ειδικοτήτων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να προσληφθούν. Κι αυτό που κάνει το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις είναι η σύμπτυξη τμημάτων».
Επίσης, σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας. Σε περισσότερα από 20 σχολεία δεν έχουν φτάσει ακόμα πολλές ειδικότητες. Στο Δημοτικό Σχολείο Λάππα οι γονείς προχώρησαν σε κινητοποιήσεις μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις των δασκάλων. «Δεν ζούμε σε ακριτική περιοχή αλλά λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από την Πάτρα», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Ανδρέας Καρακώφ.
Ελλείψεις παρουσιάζονται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως λέει στα «Νέα» ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Γρηγόρης Καλομοίρης: «Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 100 κενές θέσεις. Πρόκειται για θέσεις εκπαιδευτικών στα ΤΕΕ, για καθηγητές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Oι εκπαιδευτικές ώρες που μένουν ακάλυπτες είναι περίπου 500-600».
Ακόμη, επισημαίνει ότι σε πάρα πολλά Γυμνάσια δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας, αφού το υπουργείο δεν έχει στείλει ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.