Ποινές κάθειρξης σε δύο Σερβοβοσνίους για το ρόλο τους στη σφαγή της Σρμπρένιτσα
Δύο Σερβοβόσνιοι, πρώην αξιωματικοί του στρατού καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία σε ποινές πολυετούς κάθειρξης, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη σφαγή της Σρμπρένιτσα στη Βοσνία το 1995.
Δύο Σερβοβόσνιοι, πρώην αξιωματικοί του στρατού καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε ποινές πολυετούς κάθειρξης, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη σφαγή της Σρμπρένιτσα στη Βοσνία το 1995.
Συγκεκριμένα, ο Βιντόγε Μπλαγκόγεβιτς και ο Ντράγκαν Γιόκιτς κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και καταδικάστηκαν σε 18 και εννέα έτη κάθειρξης αντίστοιχα.
«Τα φοβερά εγκλήματα που έγιναν μετά την πτώση της Σρμπρένιτσα είναι γνωστά σε όλους. Τα εγκλήματα αυτά έγιναν μόλις σε μία εβδομάδα και μάλιστα με τέτοιο βαθμό βιαιότητας, που ήταν πρωτόγνωρος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία και σίγουρα αποτελούν μία από τις μαύρες ημέρες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία» αναφέρεται στην ετυμηγορία του δικαστηρίου της Χάγης.
Ο Μπλαγκόγεβιτς ήταν διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού του σερβοβοσνιακού στρατού το 1995, ενώ ο Γιόκιτς ήταν επικεφαλής της Ταξιαρχίας Μηχανικού «Ζβόρνικ».
Η σφαγή της Σρμπρένιτσα το 1995 προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 7.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας αναγνώρισε μόλις πρόσφατα τη σφαγή και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.