Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Αναβαθμίζεται εντός του 2005 ο ρόλος της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Αναβαθμίζεται εντός του 2005 ο ρόλος της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Αλλάζει εντός του 2005 ο ρόλος της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική δύναμη αναμένεται να ανατεθεί η διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η αναβάθμιση φέρνει νέες υποχρεώσεις που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

30

Αλλάζει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2005 ο ρόλος της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική δύναμη αναμένεται να ανατεθεί η διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η αναβάθμιση φέρνει νέες υποχρεώσεις που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Τετάρτης, οι Έλληνες θα αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου για το διάστημα Oκτωβρίου 2005 – Ιανουαρίου 2006. Στο πλαίσιο αυτό δεν κρίνεται αναγκαία η αύξηση του προσωπικού της ελληνικής δύναμης, ωστόσο, το ΝΑΤO έχει ζητήσει από την Ελλάδα τη δημιουργία της λεγόμενης PRT (Provisional Reconstruction Team-Προσωρινή Oμάδα Ανασυγκρότησης) στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εκφράζονται προβληματισμοί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Oι παράμετροι που συνεκτιμώνται είναι αφενός ο βαθμός επικινδυνότητας και η περαιτέρω εμπλοκή σε μία περιοχή που δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως και αφετέρου η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως μέλους της Συμμαχίας.

Όσο για το κόστος δημιουργίας της PRT, αυτό αγγίζει τα 6 εκατ. δολάρια, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησής της υπολογίζεται γύρω στα 5 εκατ. δολάρια.

Οι Προσωρινές Ομάδες Ανασυγκρότησης δεν είναι στρατιωτικά τμήματα, αλλά συγκροτήματα, αποτελούμενα από διπλωμάτες, μηχανικούς και αστυνομικούς. Το κόστος δημιουργίας και συντήρησης των τμημάτων αυτών επιβαρύνει κάθε χώρα που αναλαμβάνει τη συγκρότησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν (122 άνδρες, 56 οχήματα και 18 μηχανήματα) ήταν μία από τις πρώτες που συμμετείχαν στη στρατιωτική αποστολή που εγκαταστάθηκε εκεί μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν.

Η ακτίνα δράσης της περιορίζεται στα 70 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ, ενώ το προσωπικό της ανανεώνεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies