Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 12o
Νέες περιπτώσεις βασανιστηρίων Ιρακινών από Αμερικανούς πεζοναύτες στη δημοσιότητα

Νέες περιπτώσεις βασανιστηρίων Ιρακινών από Αμερικανούς πεζοναύτες στη δημοσιότητα

Αμερικανοί πεζοναύτες προχώρησαν στην εικονική εκτέλεση τεσσάρων νεαρών Ιρακινών και προκάλεσαν ηλεκτροπληξία σε έναν άλλο χρησιμοποιώντας μετασχηματιστή, όπως αποκαλύπτει έγγραφο του αμερικανικού Ναυτικού που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

27

Αμερικανοί πεζοναύτες προχώρησαν στην εικονική εκτέλεση τεσσάρων νεαρών Ιρακινών που είχαν κατηγορηθεί για λεηλασίες και προκάλεσαν ηλεκτροπληξία σε έναν άλλο Ιρακινό κρατούμενο, χρησιμοποιώντας ένα μετασχηματιστή, όπως αποκαλύπτει ένα έγγραφο του αμερικανικού Ναυτικού που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 16 Ιουνίου, περιγράφει δέκα περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων στο Ιράκ, που χρονολογούνται από το Μάιο του 2003 και στις οποίες εμπλέκονται 24 πεζοναύτες. Σύμφωνα με το Σώμα των Πεζοναυτών, 13 πεζοναύτες καταδικάστηκαν από στρατοδικεία σε φυλάκιση έως 15 μηνών για τα γεγονότα αυτά.

Το έγγραφο συντάχθηκε επτά εβδομάδες μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσαν οι φωτογραφίες από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, στις οποίες εμφανίζονταν Αμερικανοί στρατιώτες να υποβάλουν σε βασανιστήρια Ιρακινούς κρατούμενους και ήταν ένα από τα πολλά έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

«Το υπουργείο Αμυνας επέμενε εξ αρχής ότι τα βασανιστήρια αποτελούσαν μια παρέκκλιση. Πιστεύω ότι τώρα έχουμε συντριπτικές αποδείξεις πως αυτό δεν αληθεύει, ότι τα βασανιστήρια ήταν διαδεδομένα και συστηματικά, υπό την έννοια ότι ήταν απόρροια της πολιτικής που είχε υιοθετήσει το υπουργείο Αμυνας» δήλωσε ο δικηγόρος της ACLU Τζαμίλ Τζάφερ.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε από την πλευρά του ότι το υπουργείο δεν αρνείται πως κάποιες φορές παρατηρείται ανάρμοστη συμπεριφορά των στρατιωτών. «Όμως σε κάθε περίπτωση ερευνούμε εξονυχιστικά τις περιπτώσεις για να εξακριβώσουμε τα γεγονότα και να βρούμε τους υπεύθυνους» προσέθεσε.

Στο έγγραφο αναφέρονται διάφορες περιπτώσεις κακομεταχείρισης κρατουμένων από πεζοναύτες, μεταξύ των οποίων και δέκα που χαρακτηρίστηκαν «αβάσιμες» από τους ανακριτές του Ναυτικού που τις εξέτασαν.

Περιγράφεται για παράδειγμα ένα επεισόδιο στην Αλ Μαχμουντίγια, όπου πεζοναύτες υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ έναν Ιρακινό τοποθετώντας καλώδια στον ώμο του και σημειώνεται ότι «ο κρατούμενος χόρευε» καθώς τον τίναζε το ρεύμα. Τέσσερις πεζοναύτες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 60 ημέρες μέχρι 15 μήνες και σε έναν πέμπτο επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.

Σε άλλα επεισόδια, που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2003 στην Αντιουανίγια, πεζοναύτες διέταξαν τέσσερις εφήβους, κρατούμενους για λεηλασίες, να γονατίσουν πλάι σε δύο ρηχές λακκούβες και πυροβόλησαν με ένα πιστόλι σαν να τους εκτελούσαν. Οι ίδιοι πεζοναύτες κατηγορήθηκαν επίσης ότι κλείδωσαν τους νεαρούς Ιρακινούς σε ένα εγκαταλειμμένο άρμα μάχης και ότι τους ψέκασαν με πυροσβεστικό υγρό. Τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν για κακομεταχείριση κρατουμένων και παράβαση καθήκοντος.

Τον Αύγουστο του 2003 ένας κρατούμενος έπαθε εγκαύματα δευτέρου βαθμού όταν ένας πεζοναύτης, φρουρός στη βάση Αλ Μουμουντίγια, άναψε με ένα σπίρτο το υγρό καθαρισμού που είχε ψεκαστεί στα χέρια του. Και αυτός ο πεζοναύτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 90 ημερών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies