Διαμαρτυρία Ελληνοαμερικανίδας γερουσιαστού για πτήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο
Επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι ενδεχόμενη έναρξη πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών στα κατεχόμενα θα αποτελέσει απαράδεκτη κίνηση και θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο, έστειλε στους Πάουελ και Ριτζ η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου.
Επιστολή, με την οποία επισημαίνει ότι ενδεχόμενη έναρξη πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών προς τα κατεχόμενα θα αποτελέσει απαράδεκτη κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ και θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο, έστειλε στον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου.
Ως μέλος της Υποεπιτροπής Αεροπλοΐας, η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δυο μέλη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών επισκέφθηκαν πρόσφατα αεροδρόμια που βρίσκονται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου για να διερευνήσουν την τεχνική υποδομή και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την υποδοχή αμερικανικών αεροσκαφών.
Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής του Μέιν επισήμανε ότι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ως νόμιμες πτήσεις μόνο αυτές οι οποίες γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των διεθνώς αναγνωρισμένων Αρχών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, η κυβέρνηση Μπους επιμένει να εξετάζει την πιθανότητα πτήσεων προς την κατεχόμενη Κύπρο.
Η Σνόου υπενθύμισε σε έντονο ύφος ότι αποτελεί πάγια πολιτική των ΗΠΑ να διατηρούν απευθείας σχέσεις μόνο με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι άλλωστε που, όπως σημειώνει, απορρέει και από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίσουν την πολιτική των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα και να εξηγήσουν γιατί απεστάλησαν στην κατεχόμενη Κύπρο στελέχη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορικών Μεταφορών, τη στιγμή που θα ήταν περισσότερο απαραίτητοι στο εσωτερικό, ασχολούμενοι με τη διασφάλιση των κανόνων ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, η Ουάσινγκτον προχώρησε στην έκδοση κωδικών για τα αεροδρόμια της κατεχόμενης Κύπρου (Τύμπου και Λευκονίκου), αναγνωρίζοντας έτσι τα αεροδρόμια αυτά. Η είδηση αυτή όμως παραμένει ανεπιβεβαίωτη.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.