Στο ζενίθ η χρήση ινδικής κάνναβης εντός των συνόρων της ΕΕ
Βρυξέλλες: Όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ινδικής κάνναβης καπνίζεται πλέον εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους χρήστες να ανέρχονται καθημερινά στα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίτροπος Πωλ Γκρίφιθς συντονιστής του Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση.
Βρυξέλλες: Όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ινδικής κάνναβης καπνίζεται πλέον εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους χρήστες να ανέρχονται καθημερινά στα τρία εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίτροπος Πωλ Γκρίφιθς συντονιστής του Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του προγράμματος, το 15% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών είναι χρήστες ινδικής κάνναβης, με τα αγόρια να έχουν διπλάσιες πιθανότητες χρήσης συγκριτικά με τα κορίτσια.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί την άμεση προσοχή μας», δηλώνει ο κ. Γκρίφιθς.
Μάλιστα η έκθεση δημοσιεύεται σε μια στιγμή όπου εκφράζονται φόβοι για την κυκλοφορία μιας πιο ισχυρής μορφής ινδικής κάνναβης, η οποία προκαλεί κρίσεις πανικού. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νέες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η παρατεταμένη και βαριά χρήση ινδικής κάνναβης μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κατάθλιψης και να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα πνευματικής υγείας.
Τα χάπια έκσταση καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των πιο διαδεδομένων ναρκωτικών ουσιών αφήνοντας στην τρίτη θέση τις αμφεταμίνες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαπιών έκσταση στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση έχει ήδη θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εν λόγω χαπιών.
«Η Ρωσία, η Ουκρανία και μερικές χώρες της Κεντρικής Ασίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών, ειδικότερα ηρωίνης και οπιοειδών. Συνέπεια του ανεξέλεγκτου αυτού προβλήματος είναι οι χώρες αυτές να αντιμετωπίζουν και μια επιδημία AIDS», επισημαίνει ο κ. Γκρίφιθς μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου.
health.in.gr
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442