Με κινητοποιήσεις απειλούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αν δεν αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι
Τα ΤΕΙ βρίσκονται σε αδυναμία να επιτελέσουν και στοιχειωδώς το έργο τους λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, τόνισαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Τα ΤΕΙ βρίσκονται σε αδυναμία να επιτελέσουν και στοιχειωδώς το έργο τους. Αν η κυβέρνηση δεν δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα, τα ιδρύματα θα κλείσουν από μόνα τους, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους» τόνισαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των καθηγητών ΤΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθηνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα, εάν δεν δοθεί άμεση λύση όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στα θεσμικά ζητήματα των ιδρυμάτων.
Την Παρασκευή συνεδριάζουν οι καθηγητές, που ζητούν αμέσως συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενω προγραμματίζουν να κλείσουν τα ιδρύματα για μία ακόμη εβδομάδα.
Μάλιστα, στη συνέντευξη τονίστηκε ότι αν δεν δοθούν άμεσα περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, δεν πρόκειται να πληρωθούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που είναι περίπου 6.500 και είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο.
Οι καθηγητές και οι πρόεδροι των ΤΕΙ τόνισαν πως δεν υπάρχουν χρήματα, για να πληρώσουν τους εκδότες για την αγορά των συγγραμμάτων των φοιτητών, αλλά ακόμη και δαπάνες, όπως, φως, νερό, τηλέφωνο.
Ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, σε μήνυμα του, τόνισε ότι στόχοι του υπουργείου είναι: η αύξηση της επιχορήγησης προς τα ΤΕΙ, ώστε σταδιακά να υπάρξει εξισορρόπηση της χρηματοδότησης μεταξύ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και η προώθηση του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν.
Επίσης, ο υφυπουργός έκανε λόγο για σταδιακή αύξηση των πιστώσεων και των θέσεων για πρόσληψη μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να βελτιωθεί η αναλογία που σήμερα υπάρχει υπέρ του μονίμου προσωπικού.
Πάντως οι καθηγητές ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.