Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδιο με θρησκευτικές διαστάσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους και τηλεοπτικό συνεργείο

Επεισόδιο με θρησκευτικές διαστάσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους και τηλεοπτικό συνεργείο

Απρόσμενο επεισόδιο σημειώθηκε στον Εχίνο Ξάνθης, ανάμεσα σε μουσουλμάνους κατοίκους και μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου γνωστού σίριαλ. Αιτία ήταν η προσβολή των θρησκευτικών ηθών των κατοίκων. Παρέμβαση της κυβέρνησης διά στόματος Ευ.Αντώναρου.

71

Απρόσμενο επεισόδιο σημειώθηκε την Τρίτη στον Εχίνο Ξάνθης, ανάμεσα σε μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής και μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου, αλλά και ηθοποιούς, γνωστής τηλεοπτικής σειράς που γυρίζεται εκεί. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εντός τεμένους γυρίστηκαν σκηνές που προσβάλουν την ιερότητα του χώρου, ενώ οι συντελεστές της σειράς διαβεβαιώνουν ότι δεν είχαν πρόθεση να προσβάλουν τα θρησκευτικά ήθη.

Όλα άρχισαν όταν μία ή δύο γυναίκες ηθοποιοί που κρατούν πρωταγωνιστικούς ρόλους στο σίριαλ Αρχιπέλαγος, που προβάλλεται από την τηλεόραση του Alpha, γύριζαν κάποιες σκηνές, όταν ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή. Καθώς οι ηθοποιοί ήταν «ελαφρά» ενδεδυμένες -όπως ειπώθηκε- φόρεσαν πανωφόρια και μπήκαν στο ένα από τα τρία τεμένη που υπάρχουν στον Εχίνο, προκειμένου να προστατευθούν από τη νεροποντή ή για τα γυρίσματα σκηνών σύμφωνα με καταγγελίες μειονοτικών στελεχών.

Μουσουλμάνοι που αντιλήφθηκαν τις ηθοποιούς να μπαίνουν στο τζαμί κινητοποιήθηκαν και αμέσως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα, που επιτέθηκαν σε ηθοποιούς και κάμεραμεν, τραυματίζοντας ελαφρά κάποιους από αυτούς, ενώ άλλοι μουσουλμάνοι, κρατώντας ξύλα και πετώντας πέτρες, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ακριτικής πόλης, απειλώντας τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους ηθοποιούς.

Αστυνομικοί έσπευσαν να προστατεύσουν τους απειλούμενους και τους οδήγησαν στο αστυνομικό κτίριο, ενώ λίγο αργότερα κατέφθασαν και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από την Ξάνθη, αλλά και από όμορες περιοχές, καθώς και δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη.

Οι ηθοποιοί και το συνεργείο του σταθμού το απόγευμα βρίσκονταν υπό καθεστώς ομηρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου, έξω από το οποίο παρέμεναν συγκεντρωμένοι οι μουσουλμάνοι.

Στον Εχίνο μετέβη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ροδόπης, Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι εντός του τεμένους γυρίστηκαν σκηνές που προσβάλουν την ιερότητα του χώρου και πως αυτό που συνέβη αποτελεί ποινικό αδίκημα. Τόνισε επίσης ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες από τον εισαγγελέα.

«Ευελπιστούμε σε αποκλιμάκωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης και γνωστοποίησε ότι για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Οι ηθοποιοί ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν πως απαγορεύεται να εισέρχονται γυναίκες στα τεμένη, αλλά δεν κατόρθωσαν να πείσουν το πλήθος.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Ξάνθης, Γιώργος Καντσίδης, ο οποίος έδωσε εντολή να επιβληθεί άμεσα η τάξη. Από πλευράς των παθόντων δόθηκαν καταθέσεις, αλλά είναι άγνωστο αν υποβλήθηκαν και μηνύσεις.

Ο ιμάμης της περιοχής κατόρθωσε να αποσπάσει τις κασέτες από τις σκηνές του σίριαλ που γυρίστηκαν και τις επεδείκνυε στο πλήθος των συγκεντρωμένων.

Ημέρα γιορτής για τους μουσουλμάνους

Σημειώνεται ότι το κλίμα εντάθηκε ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι την Τρίτη ήταν η τελευταία ημέρα της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων (Σεκέρ Μπαϊραμί).

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις μελών της μειονότητας, που βρίσκονται στην Τουρκία, μετέδωσε ότι το τηλεοπτικό συνεργείο πήγε για γυρίσματα χωρίς να ζητήσει άδεια στο Γιουκαρί Τζαμί (Ανω Τέμενος), την ώρα που οι πιστοί βρίσκονταν στο Ορτά Τζαμί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο τζαμί εισήλθαν τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί, η μία εκ των οποίων φορούσε μπικίνι. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για τη βίαια αντίδραση των κατοίκων και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Η δράση της σειράς εξελίσσεται σε Ελλάδα και Τουρκία και σ αυτή πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Γιώργος Βογιατζής, Θανάσης Ευθυμιάδης, Νίνα Λοτσάρη, Τόνυ Δημητρίου και Μιχάλης Γιαννάτος.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια τέτοιο επεισόδιο στην περιοχή της Θράκης με μουσουλμάνους και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη θρακική περιφέρεια γυρίστηκαν αρκετά σίριαλ ή σκηνές ταινιών στο παρελθόν χωρίς ποτέ να προκύψει η παραμικρή όχληση για τους μουσουλμάνους ή να υπάρξει έστω και η ελάχιστη προσβολή των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Περί τις 8 το βράδυ της Τρίτης και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, όλα τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και οι ηθοποιοί, επιβαίνοντες σε κλούβες της ΕΛ.ΑΣ., οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην Ξάνθη και ακολούθως στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση, στην οποία διαβιβάστηκε και η δικογραφία της υπόθεσης από το Αστυνομικό Τμήμα του Εχίνου.

Μετά την αναχώρηση του συνεργείου και των ηθοποιών έφυγαν για τα σπίτια τους όλοι οι μουσουλμάνοι που διαμαρτύρονταν επί ώρες έξω από την Αστυνομία του Εχίνου, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, εκτός από εκείνα που είχαν γίνει το μεσημέρι σε βάρος ηθοποιών και τεχνικών, οι οποίοι προπηλακίσθηκαν από το πλήθος.

Στον Εχίνο βρέθηκε ο εισαγγελέας Ξάνθης, Γιώργος Καντσίδης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα γεγονότα και πρόκειται να ασκήσει διώξεις για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Στον εισαγγελέα Ξάνθης δόθηκαν επίσης οι κασέτες που βρέθηκαν στα χέρια του ιμάμη του Εχίνου και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται περιείχαν σκηνές από γυρίσματα του «επίμαχου» σίριαλ, τα οποία έγιναν, κατά τον ίδιο, σε χώρο που βρίσκεται κοντά σε τέμενος.

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. Ξάνθης ανακοινώθηκε -μέσω του διευθυντή της, Δήμου Δρασκίδη- ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για όσα συνέβησαν στον Εχίνο, με βάση τα στοιχεία της προανάκρισης που διενήργησε η τοπική αστυνομία.

Σχόλιο της κυβέρνησης

«Θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής Πολιτείας είναι ο απόλυτος σεβασμός της ιερότητας των χώρων λατρείας όλων των θρησκειών. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του ζητήματος που έχει προκύψει από τηλεοπτική παραγωγή επεισοδίου ιδιωτικού συνεργείου στο χωριό Εχίνος» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024