Σάββατο 09 Μαϊου 2026
weather-icon 20o
Μη οριστική η απάντηση του Ιράν στην ΕΕ για τις παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες

Μη οριστική η απάντηση του Ιράν στην ΕΕ για τις παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες

Σχετικά ικανοποιητική, αλλά όχι τελεσίδικη κρίνεται η απάντηση του Ιράν στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες πυρηνικές του δραστηριότητες, όπως τον εμπλουτισμό ουρανίου. Κριτική για τα πυρηνικά και κατά της Ν.Κορέας από την ΙΑΕΑ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

31

Σχετικά ικανοποιητική, αλλά όχι οριστική κρίνεται -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- η απάντηση του Ιράν στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες πυρηνικές του δραστηριότητες, όπως τον εμπλουτισμό ουρανίου. Κριτική για τα πυρηνικά και κατά της Ν.Κορέας από την ΙΑΕΑ.

Η Τεχεράνη -που υποστηρίζει πάντως ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες γίνονται για ειρηνικό σκοπό- αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν δεν σταματήσει άμεσα τον εμπλουτισμο ουρανίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η διπλωματική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι η απάντηση του Ιράν δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι τρεις αυτές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν το Ιράν να μην αντιμετωπίσει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν βεβαίως η Τεχεράνη σταματήσει τις παράνομες πυρηνικές της δραστηριότητες.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό πνεύμα. Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια επικείμενη κατάληξη, αν όχι άμεση» επισήμανε η ίδια πηγή.

Κριτική κατά της Σεούλ

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) άσκησε κριτική κατά της Νοτίου Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η Σεούλ έκρυψε κατά το παρελθόν πυρηνικές δραστηριότητές της παραβιάζοντας τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες.

Όμως, η ΙΑΕΑ δήλωσε παράλληλα ότι η Κορέα είχε συνεργαστεί μαζί της για να ερευνηθούν τα θέματα αυτά. Στα τέλη Αυγούστου, η Ν.Κορέα είχε παραδεχτεί ότι επιστήμονες είχαν προβεί σε μυστικά πειράματα για την εξαγωγή μικρών ποσοτήτων πλουτωνίου -το 1982- και τον εμπλουτισμό ουρανίου, το 2000.

Η Σεούλ είχε τότε εξηγήσει ότι τα πειράματα αυτά είχαν γίνει χωρίς να ενημερωθεί η κυβέρνηση και δεν συνδέονταν με προγράμματα που είχαν ως στόχο την κατασκευή ατομικής βόμβας για τη Νότιο Κορέα.

«Δεν μας είχαν πει πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει όμως από τότε συνεργάστηκαν πραγματικά με την ΙΑΕΑ. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτά τα μη δηλωμένα πειράματα συνεχίζονται» δήλωσε ένας διπλωμάτης που πρόσκειται στη ΙΑΕΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 09 Μαϊου 2026
Cookies