Απευθείας συναλλαγές με τα κατεχόμενα προωθεί η Βρετανία
Στις απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η Βρετανία, ενώ προβληματισμό προκαλεί σε Αθήνα και Λευκωσία το κείμενο των συμπερασμάτων που θα υποβληθεί για έγκριση στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών.
43
Στις απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η Βρετανία, ενώ προβληματισμό προκαλεί σε Αθήνα και Λευκωσία το σχέδιο των συμπερασμάτων που θα υποβληθεί προς έγκριση στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που έδειξαν και εμπράκτως ότι προχωρούν σε μια de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους, προσγειώνοντας στο αεροδρόμιο Τύμπου αεροσκάφος, και οι Βρετανοί -όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές- έχουν ενημερώσει επισήμως ότι προτίθενται να κάνουν χρήση των αεροδρομίων των κατεχομένων.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό έχει προκαλέσει σε Αθήνα και Λευκωσία το περιεχόμενο του σχεδίου των που θα υποβληθεί για έγκριση στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο οποίο αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο αποφάσισε, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν, να υιοθετήσει μέτρα που θα επιτρέψουν το απευθείας εμπόριο μεταξύ εκείνων των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματική εξουσία και των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα, προκειμένου να ξεκινήσει το απευθείας εμπόριο, θα υιοθετηθεί εμπορικός κανονισμός, ο οποίος απαιτεί ειδική πλειοψηφία και θα έρθει στο Συμβούλιο για έγκριση μετά τον Δεκέμβριο.
Για τις εξελίξεις αυτές θα συζητήσουν οι Κώστας Καραμανλής και Τάσσος Παπαδόπουλος στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στη Λευκωσία, ωστόσο και οι δύο κυβερνήσεις εκφράζουν έντονες αντιδράσεις, καθώς προωθείται ξεκάθαρα η παράκαμψη της διοίκησης της Λευκωσίας, αλλά και η χρήση λιμανιών και αεροδρομίων των κατεχομένων από κοινοτικές χώρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γερμανία: Η O2 Telefónica σχεδιάζει περικοπές τουλάχιστον 1.000 θέσεων εργασίας
- Η εξέγερση στο Λβιβ της Ουκρανίας εναντίον των στρατολογητών
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442