Το διάλογο Κλίντον-Ντεμιρέλ για τα Ίμια αποκαλύπτει η Hurriyet – Τα πρακτικά της κρίσης
Τη συνομιλία μεταξύ του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Μπιλ Κλίντον το βράδυ της 30 Ιανουαρίου 1996, που κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων, δημοσιεύει η τουρκική Hurriyet και παραθέτει όσα διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.
37
Τη συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Αμερικανού ομολόγου του Μπιλ Κλίντον το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου 1996, που κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και παραθέτει όσα διαδραματίστηκαν τις κρίσιμες εκείνες ώρες στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο του Τσάνκαγια, έχοντας συνεχείς διαβουλέυσεις με την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, το αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ντογάν Γκιουρές, τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η πρωθυπουργός ζητούσε να σταλεί τουρκική στρατιωτική δύναμη στην πρώτη βραχονησίδα, προκειμένου να απομνακρύνει την ελληνική σημαία που βρισκόταν εκεί. Ο πρόεδρος Ντεμιρέλ διαφώνησε λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί από την Ελλάδα αιτία πολέμου και η Τουρκία θα δυσκολευτεί να δώσει στη διεθνή κοινότητα πειστικές εξηγήσεις για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ζητούσε από τις δύο χώρες να επιδείξουν ψυχραιμία και να μην οδηγηθούν σε πόλεμο για δυο βράχια, όπως χαρακτηριστικά έλεγε.
Τη διάσταση απόψεων για την τουρκική στάση ήλθε να γεφυρώσει -σύμφωνα με την εφημερίδα- ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ντογάν Γκιουρές, ο οποίος κάλεσε στο τηλέφωνο τον Τούρκο πρόεδρο και πρότεινε: «Εκεί υπάρχει μία δεύτερη βραχονησίδα. Είναι η δίδυμή της. Να κάνουμε απόβαση στη δεύτερη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αποσπάσματα από το νέο βιβλίο της ανταποκρίτριάς της Hurriyet στην Αθήνα Νουρ Μπατούρ, την ώρα που ο Μπιλ Κλίντον επικοινωνούσε με την Αθήνα, Τούρκοι καταδρομείς είχαν ήδη αποβιβαστεί στη δεύτερη βραχονησίδα.
Η συνομιλία Κλίντον-Ντεμιρέλ
Ο επίμαχος τηλεφωνικός διάλογος που διημείφθη μεταξύ των Μπιλ Κλίντον και Σουλειμάν Ντεμιρέλ στις 21:00 περίπου το βράδυ της 30 Ιανουαρίου 1996 είναι επιγραμματικά ο ακόλουθος -σύμφωνα πάντα με τη Hurriyet:
Κλίντον: Ανησυχώ για ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα επιθυμούσα να έχω την διαβεβαίωση ότι θα αποφύγετε μία στρατιωτική σύγκρουση. Θα ζητήσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποσύρει τους στρατιώτες του.
Ντεμιρέλ: Κι εγώ ανησυχώ. Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση. Εάν η Ελλάδα αποσύρει τους στρατιώτες της και υποστείλει τη σημαία της το πρόβλημα θα λυθεί.
Κλίντον: Θα κάνω ό,τι μπορώ.
Ντεμιρέλ: Στο νησί δεν υπήρχε εξ αρχής ούτε σημαία ούτε στρατός. Θα είμαστε ευγνώμονες εάν συμβάλετε καθ οιονδήποτε τρόπο ώστε να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση.
Κλίντον: Σας ευχαριστώ. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Θα είμαστε σε επικοινωνία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Περού: Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές καταγγέλλουν «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές
- Το μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνας έσπασε μια παράδοση πολλών γενεών
- Καύσιμα: «Κανονικότητα» τα 2 ευρώ – Όνειρο απατηλό η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα
- Γερμανία: Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ και δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442