Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
«Δύσκολα χρόνια» περνά η Μακεδονία, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος

«Δύσκολα χρόνια» περνά η Μακεδονία, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος

Επιτήδειοι παραχαράκτες προσπάθησαν να κατοχυρώσουν την Μακεδονία και να την κάνουν ξένη προς την Ελλάδα, δήλωσε την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας στην Καστοριά για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. «Τα δύσκολα χρόνια δεν τελείωσαν» εκτίμησε.

36

Την εκτίμηση ότι «τα δύσκολα χρόνια δεν τελείωσαν» για την Μακεδονία διετύπωσε την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος σε ομιλία του στην Καστοριά για την επέτειο εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα.

Την προηγούμενη ημέρα ο κ. Χριστόδουλος είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος με αιχμές που άφησε κατά της ιεραρχίας του χριστιανισμού στη Δύση.

«Παραχαράκτες»

Μιλώντας στην Καστοριά, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Κάποιοι επιτήδειοι παραχαράκτες προσπάθησαν να κατοχυρώσουν την Μακεδονία και να την κάνουν ξένη προς την Ελλάδα» είπε ο κ.Χριστόδουλος. Πρόσθεσε ότι «τα δύσκολα χρόνια δεν τελείωσαν, γιατί η ιστορία ανακυκλώνεται», υπενθυμίζοντας τις ταραχές των τελευταίων χρόνων στα Βαλκάνια.

Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι «με τέτοιους Μακεδονομάχους, με τέτοιο στρατό, με τέτοιους παπάδες και με τέτοιους αντιπροσώπους που διοικούν τον τόπο, να μην φοβάστε τίποτα» γιατί «ο Θεός είναι μαζί μας και το δίκαιο είναι μαζί μας».

Αναφερόμενος στους σημαιοφόρους και παραστάτες των σχολικών παρελάσεων, δήλωσε συγκινημένος ότι «πρέπει να νοιώθουν μεγάλη περηφάνια που η πατρίδα τούς έχει εμπιστευθεί να κρατούν τη σημαία» και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι η «μόνη χώρα στην Ευρωπαίκή Ενωση που υπάρχει τέτοια σύζευξη εκκλησίας και λαού».

Ο κ. Χριστόδουλος, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στο νομό Καστοριάς για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα, επισκέφθηκε το σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Μελάς στο χωριό Μελάς και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μακεδονομάχου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης ο οποίος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία που τελέστηκε το πρωί στον ιερό μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, και στη συνέχεια παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά.

Βολές κατά Δυτικών εκκλησιών

Σε ομιλία του το Σάββατο στο Αργος Ορεστικού, ο κ. Χριστόδουλος στράφηκε κατά των Δυτικών Εκκλησιών, κατηγορώντας τους εκπροσώπους τους ότι επιθυμούν να έχουν και κοσμική εξουσία και χρήματα.

Η ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ανέδρασε, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου «άκρως προσβλητικές».

Διευκρινίσεις έδωσε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου: «Ο μακαριώτατος, προβαίνοντας σε μια γενναία κίνηση αυτοκριτικής, τόνισε ότι οσάκις οι εκκλησιαστικοί άνδρες, ανήκοντες είτε στη Δυτική, είτε στην Ανατολική Χριστιανοσύνη εναγκαλίστηκαν την κοσμική εξουσία, προκάλεσαν δυσάρεστες συνέπειες στη ζωή της Εκκλησίας.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies