Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Ανταπόκριση στις προϋποθέσεις ένταξης προσδοκά από την Αγκυρα ο Π.Μολυβιάτης

Ανταπόκριση στις προϋποθέσεις ένταξης προσδοκά από την Αγκυρα ο Π.Μολυβιάτης

Την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ -ειδικά επί θεμάτων στρατού, μειονοτήτων και καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου- εξέφρασε ο Πέτρος Μολυβιάτης στο πλαίσιο της συνόδου στο Λουξεμβούργο.

51

Την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ -ειδικά επί εσωτερικών θεμάτων, σχέσεων στρατού με την πολιτική εξουσία, μειονότητες και καλών σχέσεων με τους γείτονες, περιλαμβανομένης της Κύπρου- εξέφρασε ο Πέτρος Μολυβιάτης στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με αφορμή την πρόσφατη γνωμοδότηση της Κομισιόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ο Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μία σειρά από βήματα που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Τουρκία, σημειώντας ενδεικτικά για τα μεν εσωτερικά θέματα, αυτά των σχέσεων του στρατού με την πολιτική εξουσία και του σεβασμού των μειονοτικών και θρησκευτικών ελευθεριών.

Για τα θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ο ίδιος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Ο Π.Μολυβιάτης κατέληξε λέγοντας ότι προσδοκεί από την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, όσο χρόνο και αν αυτές κρατήσουν.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου οι πλέον αιχμηρές για την Τουρκία τοποθετήσεις ήλθαν από την πλευρά της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ.Ιακώβου έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της διπλωματικής αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, ενώ αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο έχει εκπληρώσει η Τουρκία τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στη βόρεια Κύπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβατή προς κανένα από αυτά τα κριτήρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυπριακή διπλωματία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει από την τουρκική πλευρά να προχωρήσει μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου στη διπλωματική αναγνώριση της Κύπρου ή τουλάχιστον να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Επικυρώθηκε ο τουρκικός ποινικός κώδικας

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ επικύρωσε τη Δευτέρα το νέο ποινικό κώδικα της Τουρκίας -εγκρίθηκε πρόσφατα από το τουρκικό κοινοβούλιο σε έκτακτη ολομέλεια, ώστε επιμέρους ρυθμίσεις του να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δημιουργήθηκε αιφνίδια κρίση όταν έγινε απόπειρα να συμπεριληφθούν στο νέο ποινικό κώδικα διατάξεις με τις οποίες η μοιχεία ποινικοποιείτο -στην Αγκυρα λέγεται ότι οι διατάξεις αυτές τύχαιναν της πρωθυπουργικής έγκρισης. Τελικά, οι ανωτέρω διατάξεις δεν εισήχθησαν καν προς ψήφιση στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και η κρίση αποσοβήθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies