Ανεξέλεγκτη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Λονδίνο: Οκτώ στις δέκα εγκύους λαμβάνουν κάποιο είδος φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της κύησης παρά τις συμβουλές του ιατρούς τους για το αντίθετο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Λονδίνο: Οκτώ στις δέκα εγκύους λαμβάνουν κάποιο είδος φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια της κύησης παρά τις συμβουλές του ιατρούς τους για το αντίθετο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Ιατροί και φαρμακοποιοί συμβουλεύουν τις εγκύους να αποφεύγουν τη λήψη όλων των φαρμάκων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, εκτός αν το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την Δρ Τζούντιθ Χεντλεϊ επεξεργάστηκε στοιχεία που αφορούσαν 14.000 εγκύους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις το 17% αυτών δεν έπαιρνε κανενός είδους φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της κύησης.
Το 39% του δείγματος έκανε χρήση αναλγητικών -κυρίως παρακεταμόλης και ασπιρίνης- κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της εγκυμοσύνης. Τέλος, μια στις τέσσερις έπαιρνε αντιόξινα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.
Η Δρ Χέντλεϊ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της μελέτηςδενθα πρέπει να προκαλούν έκπληξη σε κανέναν καθώς πολλές γυναίκες στα πρώτα στάδια της κύησης έχουν συμπτώματα όπως δυσπεψία, ναυτία, εμετό και αιμορροΐδες.
«Μερικά από τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενα σκευάσματα αφού ο ιατρός έχει συνεκτιμήσει το όφελος και τον πιθανό κίνδυνο. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που για ήπιες αδιαθεσίες λαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις μέρες δεν είναι λίγες εκείνες που καταφεύγουν και σε εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο για τη δημόσια υγεία εργαστηριακό έλεγχο.
Σύμφωνα πάντως με το Βρετανικό Εθνικό Συνταγολόγιο «φαρμακευτικά σκευάσματα δεν θα πρέπει να συνταγογραφούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός αν το όφελος για την μητέρα είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο που θα προκύψει για το έμβρυο, ενώ όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά το πρώτο τρίμηνο».
health.in.gr
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442