Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρές βλάβες στην υγεία μπορεί να προκαλέσει το κάδμιο που εντοπίστηκε σε ψύκτες

Σοβαρές βλάβες στην υγεία μπορεί να προκαλέσει το κάδμιο που εντοπίστηκε σε ψύκτες

Γαστρεντερικές διαταραχές, βλάβες στους νεφρούς και στους πνεύμονες και εμφάνιση καρκίνου είναι δυνατό να προκαλέσει το μέταλλο κάδμιο, το οποίο εντοπίστηκε σε επίπεδα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά σε ψύκτες νερού που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

36

Γαστρεντερικές διαταραχές, βλάβες στους νεφρούς και εμφάνιση καρκίνου είναι δυνατό να προκαλέσει το μέταλλο κάδμιο, το οποίο εντοπίστηκε σε επίπεδα πολύ πάνω από τα επιτρεπτά σε ψύκτες νερού που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Το κάδμιο προέρχεται από ασημοκολλήσεις στο εσωτερικό των μηχανημάτων.

Ανεπιθύμητες δράσεις

Η κατάποση υψηλής ποσότητας καδμίου ερεθίζει έντονα το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εμετό ή διάρροια. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί σε συσσώρευση του καδμίου στα νεφρά, όπου το μέταλλο παραμένει για διάστημα έως και 30 χρόνων.

Το κάδμιο επίσης προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες -η εισπνοή μεγάλης ποσότητας καδμίου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο λόγω πνευμονικού οιδήματος.

Στο σκελετικό σύστημα, το κάδμιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, όπως παρατηρήθηκε σε Ιάπωνες που κατανάλωναν ρύζι το οποίο είχε ποτιστεί με μολυσμένο νερό.

Το μέταλλο ενδέχεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και του προστάτη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και αποχρωματισμό των δοντιών, ενώ έρευνες σε ζώα έχουν δείξει υψηλή αρτηριακή πίεση, σιδηροπενία, βλάβες στο ήπαρ και το νευρικό σύστημα.

Το κάδμιο χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά προϊόντα, όπως σε μπαταρίες, χρώματα, μεταλλικές επικαλύψεις και πλαστικά.

Σε αυξημένες ποσότητες καδμίου εκτίθεται συστηματικά οι εργαζόμενοι σε ορισμένα μεταλλουργεία, καθώς και οι καπνιστές.

Υψηλά επίπεδα

Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε τη Δευτέρα από όλους όσοι διαθέτουν ψύκτες να τους αποσυνδέσουν και να αποστείλουν δείγμα νερού σε κατάλληλο εργαστήριο (Γενικό Χημείο του Κράτους, ΙΓΜΕ, πανεπιστημιακά και ιδιωτικά εργαστήρια).

Τον περασμένο Ιούλιο, ο ΕΦΕΤ είχε διαπιστώσει ότι σε ορισμένους ψύκτες που λειτουργούσαν σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις η συγκέντρωση του καδμίου στο νερό ήταν έντεκα φορές υψηλότερη από το διεθνές ανώτατο όριο -55 μικρογραμμάτια ανά κυβικό εκατοστό, αντί για πέντε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την συνολική ποσότητα καδμίου που εισέρχεται στον οργανισμό απορροφάται τελικά το δύο έως έξι τοις εκατό. Η απορρόφηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό.

Ο ΠΟΥ ορίζει την ανώτατη επιτρεπτή πρόσληψη ανά εβδομάδα στα επτά μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος άνδρας που ζυγίζει 70 κιλά μπορεί να προσλαμβάνει έως 70μg καδμίου την ημέρα.

Η ποσότητα αυτή περιέχεται σε μόλις δύο κυβικά εκατοστά του μολυσμένου νερού που βρέθηκε σε ορισμένους ψύκτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024