
Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3%-3,5% το 2005 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα
Την εκτίμηση ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ευοίωνες, διατυπώνουν στην τελευταία τους έκθεση οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κοντά στο 4% και στο 3%-3,5% το 2005.
27
Την εκτίμηση ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ευοίωνες, διατυπώνουν στην τελευταία τους έκθεση οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κοντά στο 4% και στο 3%-3,5% το 2005.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, οι αναλυτές της ΕΤΕ υποστηρίζουν ότι το 2005 θα αναρριχηθεί ελαφρά πάνω από το επίπεδο του 3%, συνέπεια της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, αλλά και των επιδράσεων από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Για τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, οι αναλυτές της ΕΤΕ υποστηρίζουν ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταβολών, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, τη μείωση της «ακαμψίας» στην αγορά εργασίας, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκει την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό πλησίον του 4% για έβδομο κατά σειρά έτος. Κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αναδεικνύεται εκ νέου η εγχώρια ζήτηση και κυρίως η ιδιωτική κατανάλωση τροφοδοτούμενη από τις τελικές προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα και τα έσοδα από το ναυτιλιακό τομέα.
Τέλος, σχετικά με την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, υποστηρίζεται ότι δεν μπορεί παρά να σημάνει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, το τέλος μιας περιόδου θετικής συνεισφοράς της δημοσιονομικής πολιτικής στην εγχώρια ζήτηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Πληροφορίες για τραυματίες και ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά


