Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας από συντριβή ελικοπτέρου κοντά στο Αγιον Όρος

Νεκρός ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας από συντριβή ελικοπτέρου κοντά στο Αγιον Όρος

Χωρίς ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από την πτώση του Chinook συνεχίζονται οι έρευνες στη Σιθωνία. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος θεωρείται νεκρός. Επτά σοροί έχουν περισυλλεγεί και μεταφερθεί για αναγνώριση στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

71

Χωρίς ελπίδες εκφράζονται για την ανεύρεση επιζώντων από την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Chinook, στο οποίο επέβαινε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος και άλλα 16 άτομα. Επισήμως μέχρι τις 22:00 είχαν περισυλλεγεί επτά σοροί, των οποίων αναμένεται η αναγνώριση. Το μεταγωγικό ελικόπτερο του Στρατού κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 5,5 ναυτικά μιλιά ανατολικά από την Αμπελο Σιθωνίας.

Οι σοροί των επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο μεταφέρθηκαν στην παραλία της Συκιάς Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στην ακτή Πηγαδάκι, και ακολούθως με ασθενοφόρα στη Λάρισα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος είχε νωρίτερα επιβεβαιώσει την περισυλλογή τεσσάρων πτωμάτων εκ των επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο.

Στις 21:15 μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο εφημερεύει, επτά σοροί από τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος. Στο αεροδρόμιο έγινε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών απο το μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνάτιο. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο για τη διαδικασία της αναγνώρισης από τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος είχε φτάσει νωρίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο, συνοδευόμενος από το διοικητή της Α Στρατιάς, αντιστράτηγο Ευάγγελο Γεωργατζά. Στη Λάρισα μετέβησαν και μητροπολίτες από κοντινές περιοχές, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον τοπικό μητροπολίτη.

Στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Αγιο Όρος επέβαιναν επίσης:

– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
– Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα
– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ
– Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
– Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
– Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και
– Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.

Τραγικό πρόσωπο ο πατέρας Απόστολος, στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που δεν πέταξε με τους υπόλοιπους, καθώς πρέπει να παραστεί ως μάρτυρας σε δίκη στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη, αλλά και επειδή είχε και άλλες ανειλλημμένες υποχρεώσεις.

Οδύνη στην Εκκλησία και τον πολιτικό κόσμο

Την οδύνη του για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι δυσκολεύεται να πιστέψει πως δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, «ο δυναμικός και δραστήριος προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο στοργικός πατήρ των Ελλήνων και των γηγενών της αφρικανικής ηπείρου, ο ημέτερος προσφιλέστατος φίλος, αδελφός και συλλειτουργός, ο οποίος και προ της ανόδου του εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον από διαφόρων θέσεων, αλλά κυρίως ως Πατριάρχης, ανέπτυξε λίαν αξιόλογον ιεραποστολικόν έργον εις την ήπειρον αυτήν».

«Προσευχόμεθα διά την ανάπαυσιν της μακαρίας ψυχής του εν χώρα ζώντων και συλλυπούμεθα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικώς την οικογένειαν των Πανορθοδόξων και την απορφανισθείσαν αδελφήν Εκκλησίαν Αλεξανδρείας, ευχόμενοι ο Αρχιποιμήν Χριστός να αναδείξει επί κεφαλής αυτής άξιον διάδοχον του τραγικώς απολεσθέντος μακαριστού αδελφού» προσέθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε συλλυπητήρια και προς τις οικογένειες των μελών της συνοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, καθώς και των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Όπως είπε, την Κυριακή, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Βρυξελλών, όπου βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «θα ψάλωμεν τρισάγιον και θα προσευχηθώμεν ομού μετά των μελών του διπλωματικού σώματος και του εκκλησιάσματος δια την ανάπαυσιν των ψυχών των».

«Ο Πατριάρχης Πέτρος υπηρέτησε την ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με όλη την ψυχή του και όλες τις δυνάμεις του. Αλλά και οι άλλοι απολεσθέντες είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν άνθρωποι σημαντικοί, που υπηρέτησαν με αφοσίωση την Εκκλησία και τη χώρα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

«Η κυβέρνηση εκφράζει την οδύνη της για το δυστύχημα και τις τραγικές του συνέπειες. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την ορθοδοξία, μια μεγάλη απώλεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Πατριάρχη Πέτρου, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε το ποιμαντορικό του έργο και χαρακτήρισε λαμπρή την ανθρωπιστική του προσφορά στην πολύπαθη αφρικανική ήπειρο.

Εξέφρασε παράλληλα τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και γνωστοποίησε πως, κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού, το βράδυ του Σαββάτου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο δείπνο που θα ακολουθήσει την ομιλία του κ. Καραμανλή προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ευθυνών στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «υπάρχουν διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και στις διαδικασίες αυτές ενημερώθηκαν όπως έπρεπε οι αρμόδιοι».

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα αποδοθούν ευθύνες «αν εγερθεί οποιοδήποτε ζήτημα καθυστέρησης, όχι βεβαίως σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, αλλά σε ό,τι αφορά στην εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού».

Σχετικά με την καθυστέρηση προσγείωσης του ελικοπτέρου στο Αγιο Όρος, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι, με βάση ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, «το ελικόπτερο καθυστέρησε πάνω από το Αγιο Όρος κατόπιν αιτήσεως του Πατριάρχη και, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν προσγειώθηκε στην καθορισμένη του ώρα, διότι γίνεται περιήγηση σε ολόκληρο το Αγιο Όρος, πάνω από κάθε μονή ξεχωριστά».

Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και των άλλων επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Όπως είπε ο υπουργός, ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για το δυστύχημα και σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί να αποδοθούν ευθύνες, θα αποδοθούν.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πέντε πτώματα και οι έρευνες συνεχίζονται. Την Κυριακή φτάνει στην περιοχή που κατέπεσε το Chinook ειδικό μη επανδρωμένο βαθυσκάφος από την Κρήτη, για να γίνουν υποθαλάσσιες έρευνες.

«Συγκλονισμένος εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, την αδόκητη απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου, των μελών της συνοδείας του, και των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος υπήρξε ένας φωτισμένος ιεράρχης, με ιδιαίτερα σημαντικό ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο στο σύντομο χρόνο της διακονίας του. Αναμόρφωσε πραγματικά και έδωσε νέα πνοή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και είχε ακόμα πολλά να προσφέρει» προσέθεσε.

«Είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω προσωπικά τις αρετές του, κατά τη μακρά δημιουργική συνεργασία που είχαμε και μας συνέδεε μια πραγματική φιλία» είπε ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η απώλεια του είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ορθοδοξία, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την ομογένεια, την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο, για όλους μας. Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στους οικείους του Πατριάρχη Πέτρου, καθώς και στους οικείους όλων των θυμάτων του τραγικού αυτού δυστυχήματος, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

«Ένα ακόμη αιφνίδιο και τραγικό δυστύχημα δοκιμάζει όλους μας. Το πλήγμα είναι βαρύ για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις και γι αυτούς που έχασαν τους δικούς τους. Εκφράζω την οδύνη μου. Συμμετέχω στον πόνο των οικογενειών των θυμάτων» ήταν η σύντομη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Συγκλονισμένη από το τραγικό δυστύχημα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς με τον εκλιπόντα Πατριάρχη. Η υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα φοβερό ατύχημα, που οδήγησε στο θάνατο πολλούς ανθρώπους, εκκλησιαστικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, αλλά και απλούς πολίτες.

Αναφερόμενη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, είπε ότι τους συνέδεε παλαιά φιλία ανεξάρτητη από την παρουσία της στο υπουργείο. «Ο Πατριάρχης πραγματοποιούσε ένα σπουδαίο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική αθόρυβα. Είχε έρθει στο υπουργείο μόλις προχθές -Πέμπτη- και σας μιλώ ειλικρινά ότι έχω συγκλονιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ειλικρινά σας λέω ότι και το υπουργείο όλο είναι συγκλονισμένο. Εύχομαι και η διάδοχη κατάσταση να είναι ανάλογη και του ιδίου επιπέδου, γιατί η δουλειά που γίνεται για τον κόσμο της Αφρικής είναι πάρα πολύ σημαντική» προσέθεσε.

Ερωτηθείσα για την καθυστέρηση που σημειώθηκε από την ώρα που χάθηκε το στίγμα του ελικοπτέρου μέχρι που έγινε γνωστό το ατύχημα, η υπουργός συνέστησε αναμονή μέχρι να γίνουν οι ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας γιατί, όπως είπε, κάθε άλλο σχόλιο μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την προσωπική οδύνη του, καθώς και τη βαθύτατη θλίψη της Εκκλησίας της Ελλάδος για το τραγικό δυστύχημα εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Όπως είπε, ο θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας «συγκλονίζει την ορθοδοξία και απορφανίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του».

Μιλώντας για την προσωπικότητα του Πατριάρχη Πέτρου, ο κ. Χριστόδουλος τόνισε πως είχε αναπτύξει μια σπουδαία ιεραποστολική προσπάθεια και ήταν πολύ δραστήριος, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική φιλία του μαζί του.

Εξέφρασε δε την οδύνη του και για το θάνατο των άλλων αρχιερέων και συνοδών του Πατριάρχη, αλλά και των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου και ευχήθηκε να υπάρξει ένας διάδοχος αντάξιος του Πατριάρχη Πέτρου, ώστε να συνεχίσει το έργο του στην Αφρική.

Νωρίτερα από τον Αρχιεπίσκοπο είχε κάνει δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατήρ Επιφάνιος, τονίζοντας: «Οι ειδήσεις που μας έρχονται είναι τραγικές. Δοκιμάζεται και η ορθόδοξη Εκκλησία και ο ελληνισμός και ο κυπριακός ελληνισμός μπροστά σε αυτή την τραγική είδηση».

Αναφερόμενος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο ανέφερε πως ήταν ένα πολυσέβαστο πρόσωπο, ένας νέος άνθρωπος που έδωσε μια νέα πνοή στο Πατριαρχείο και χάραζε πολλές και καλές προοπτικές για την εκκλησία της «μαύρης ηπείρου».

Συγκλονισμένος δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα, σημειώνοντας ότι ήταν προσκυνηματικός ο λόγος της επίσκεψης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, καθώς δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το Αγιο Ορος.

Τη θλίψη τους εξέφρασαν πολλά ακόμα μέλη του πολιτικού κόσμου, όπως ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, καθώς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ένας δικός μας άνθρωπος…

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα Γιώργος Ξενουδάκης, που βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα, γεννήθηκε το 1953 στην Αλεξάνδρεια. Από το 1985 έως σήμερα ήταν συντάκτης ύλης στο αθλητικό τμήμα της εφημερίδας. Παράλληλα εξέδιδε την εφημερίδα Ταχυδρόμος των Αιγυπτιωτών. Τα τελευταία χρόνια ήταν σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη Πέτρου Ζ. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού τύπου Chinook που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Αγιο Όρος κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή τρία-τέσσερα μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αγιο Όρος στις 11:05. Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου στο Χορτιάτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, γύρω στις 11 το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Λάρισα, όπου μεταβαίνουν συγγενείς για την αναγνώρισή τους. Στη Λάρισα μετέβη ήδη ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας ο οποίος επίσης μετέβη στη Λάρισα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το δυστύχημα γύρω στις 13:15 και προσέθεσε ότι είχε ενημερωθεί ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΣ, το Chinook είχε παραληφθεί πριν απο ένα με ενάμιση χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν περί τις 4 το απόγευμα από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024