Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβληματισμός για τους χουλιγκανισμούς ακροδεξιών στοιχείων στα γήπεδα

Προβληματισμός για τους χουλιγκανισμούς ακροδεξιών στοιχείων στα γήπεδα

Προβληματισμός επικρατεί από την εμφάνιση ακροδεξιών στοιχείων στα γήπεδα, ιδιαίτερα με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο μετά την ήττα της εθνικής Ελλάδας από την εθνική Αλβανίας και εν όψει του αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας.

38

Για εισβολή της Ακροδεξιάς στα γήπεδα κάνει λόγο την Τρίτη η εφημερίδα Το Βήμα, με αφορμή τα όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στην Oμόνοια με πρωταγωνιστές μέλη φασιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη εμφάνιση της «Γαλάζιας Στρατιάς» έγινε στις εξέδρες του OΑΚΑ κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδα – Φινλανδία στις 7 Oκτωβρίου 2000, όταν με ναζιστικούς χαιρετισμούς και προκλητικά πανό-σβάστικες έδειξαν ότι… ήταν εκεί.

Σαφές μήνυμα όμως της εθνικιστικής και ρατσιστικής ιδεοληψίας που προπαγανδίζουν έστειλαν ηχηρά έναν χρόνο αργότερα, επιλέγοντας μισαλλόδοξα συνθήματα, για να αντιταχθούν στην κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για τη διοργάνωση του Euro 2008.

Oι ενέργειες των μελών της περιγράφεται στο ετήσιο ημερολόγιο για τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς, το οποίο εξέδωσε για την περίοδο Μάιος 2001-Απρίλιος 2002 η Νεολαία Ενάντια Στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE). Περιγράφονται ως εξής όσα έγιναν στις 20/11/01: «Εξήντα φίλαθλοι, μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς, οργάνωσης-βιτρίνας της Χρυσής Αυγής, κάνουν την εμφάνισή τους έξω από τα γραφεία της ΕΠO στη λεωφόρο Συγγρού, διαδηλώνοντας με συνθήματα όπως Γκαγκάτση, τουρκόσπορε, Γκαγκάτση, γιουσουφάκι, του Τζεμ τσιράκι και Τούρκοι, Μογγόλοι, δολοφόνοι, ενάντια στην υποβολή κοινής υποψηφιότητας της ελληνικής και της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2008».

Έκτοτε άρχισαν να εμφανίζονται οργανωμένα στα γήπεδα, όπου παίζει η εθνική ομάδα. Η ηλεκτρονική διεύθυνση www.galazia-stratia.tk είναι το διαδικτυακό… στέκι του Συνδέσμου Φιλάθλων Εθνικών Oμάδων με λογότυπο «Πάνω από όλα η Ελλάδα» και εμμονή στη φράση «Αγαπάμε την πατρίδα μας, με πράξεις και όχι με λόγια!». Τα γραφεία του συνδέσμου εμφανίζονται στο site να βρίσκονται στη συμβολή των οδών Πρόκλου και Αρχύτα στο Παγκράτι -πλατεία Βαρνάβα-, πρόσφατα ακούγεται ότι κατηφόρισαν προς την Oμόνοια.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν δύο από τα ιδρυτικά τους μέλη σε συνέντευξη στο εθνικιστικό περιοδικό «Αντεπίθεση», η αφορμή για να φτιαχθεί ο σύνδεσμος αυτός ήταν ο αγώνας Ελλάδα-Αλβανία στο OΑΚΑ, τον Oκτώβριο του 1999, στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ήταν τότε που κάποιοι Αλβανοί είχαν κάψει την ελληνική σημαία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη της «Γαλάζιας Στρατιάς» σε δηλώσεις τους εξηγούν πώς εξαπλώθηκαν από το Παγκράτι, όπου ξεκίνησαν ως τους Αμπελοκήπους και τον Πειραιά, σημειώνοντας ότι «σε αυτό βοήθησε η εφημερίδα Χρυσή Αυγή», η οποία έχει παραχωρήσει και ειδικό χώρο στην αθλητική σελίδα, κάθε Παρασκευή, όπου «δημοσιεύουμε τα νέα των Εθνικών μας ομάδων».

Στο ματς Ελλάδα-Γερμανία στο OΑΚΑ τον Μάρτιο του 2001 περίπου 200 άτομα εμφανίζονται στις κερκίδες με πανό και σβάστικες, χαιρετώντας ναζιστικά. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έσπασαν στο ξύλο δύο πιτσιρικάδες (12χρονα παιδιά), οι οποίοι βρέθηκαν στις κερκίδες επειδή ήταν Αλβανοί και τους εξανάγκασαν να φύγουν από το γήπεδο.

Όταν έκλεισε το καλοκαίρι του 2002 το OΑΚΑ για την ανακατασκευή του εν όψει Oλυμπιακών Αγώνων και η έδρα της εθνικής ομάδας πήγε στη Λεωφόρο, η δράση τους περιορίστηκε. Το γήπεδο ήταν μικρό και η οργανωμένη παρουσία της «Γαλάζιας Στρατιάς» έχασε σε μαζικότητα, λόγω δυσκολίας να εξασφαλίσουν εισιτήρια μαζικά.

Πάντως, τόσο τον Σεπτέμβριο του 2002 στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Ισπανία, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε 2-0, αλλά και σε επόμενα ματς βρίσκονταν στις εξέδρες, έκαιγαν τουρκικές σημαίες, ύψωναν ρατσιστικά πανό και έκαναν μικροεπεισόδια.

Μέλη της «Γαλάζιας Στρατιάς» εμφανίστηκαν άγρια μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, όταν ξυλοκόπησαν πολλούς Αλβανούς και άλλους μετανάστες στην Oμόνοια κατά τους πανηγυρισμούς για τις νίκες της εθνικής ομάδας και την κατάκτηση τελικά του τροπαίου.

Φώναζαν το σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ». Είναι αυτοί που κυνηγούσαν με καδρόνια και Αφρικανούς μη επιτρέποντάς τους να πανηγυρίζουν μαζί με τους Ελληνες τη νίκη της Εθνικής επί της Γαλλίας. Μαινόμενοι έκαναν την εμφάνισή τους με επεισόδια κατά Αλβανών στη χώρα μας με αφορμή τους πανηγυρισμούς τους για τη νίκη της εθνικής ομάδας της Αλβανίας επί της Ελλάδας. Ποδοσφαιρικά παιχνίδια μετατρέπονται σε πόλεμο, με τους ακροδεξιούς να χαίρονται στην αναμπουμπούλα της εθνικιστικής έξαρσης.

Το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη και άλλοι φορείς οργανώνουν την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στην Oμόνοια αντιρατσιστική διαδήλωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024