Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Έκθεση της ΙΑΕΑ δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Έκθεση της ΙΑΕΑ δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Μία διφορούμενη έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέταξε την Τετάρτη η ΙΑΕΑ. Παρότι αναφέρει ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

31

Μία διφορούμενη έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέταξε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Παρότι αναφέρεται ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση -αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters- οι Ιρανοί τεχνικοί ανέφεραν στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ ότι προγραμματίζουν μία δοκιμή εμπλουτισμού 37 τόνων ουρανίου.

Η μεγάλη αυτή ποσότητα ουρανίου μπορεί -σύμφωνα με Δυτικό πυρηνικό επιστήμονα- να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πέντε ατομικών βομβών.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει πάντως ότι ο μοναδικός σκοπός του πυρηνικού της προγράμματος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει ήδη προχωρήσει σε εμπλουτισμό τόσων μεγάλων ποσοτήτων ουρανίου, που θα χρειάζονταν για την τροφοδοσία ενός πυρηνικού εργοστασίου -πολύ περισσότερο δε, για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι «συνεχίζει να σημειώνει σταθερή πρόοδο στην κατανόηση του [ιρανικού πυρηνικού] προγράμματος» παρότι, όπως αναφέρει, οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

«Είναι μία δουλειά σε εξέλιξη» δήλωσε για τις σχετικές έρευνες ανώτερος Δυτικός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η έκτη κατά σειρά έκθεση της ΙΑΕΑ είναι «διφορούμενη».

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον πάντως θεωρεί άκρως ανησυχητικές τις εξελίξεις στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι μία ακόμη απόδειξη της αδήριτης ανάγκης να τεθεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies