Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση
Φρανκφούρτη: Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΑDHD), παραμένει αδιάγνωστο για μεγάλα χρονικά διαστήματα σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε οκτώ χώρες και πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέδριο που διεξάγεται στο Βερολίνο.
Φρανκφούρτη: Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΑDHD), παραμένει αδιάγνωστο για μεγάλα χρονικά διαστήματα σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε οκτώ χώρες και πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέδριο που διεξάγεται στο Βερολίνο.
Το ΑDHD είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, προσβάλλοντας το 3 έως 7% των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον Δρ Ράσελ Μπάρκλεϊ μελέτησε 760 οικογένειες.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο του χρόνου μέχρι να τεθεί η διάγνωση (ο οποίος μετρήθηκε από την πρώτη επίσκεψη του γονέα στον επαγγελματία της υγείας μέχρι την επίσημη διάγνωση από τον ειδικό), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονταν δυο χρόνια κατά μέσο όρο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ απαιτείται περίπου ένας χρόνος, ενώ στην Ιταλία τρία χρόνια.
Ο Δρ Μπάρκλεϊ υποστηρίζει ότι όσο νωρίτερα τεθεί η διάγνωση, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η θεραπεία, η οποία μπορεί να προλάβει σοβαρά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή.
Στις ΗΠΑ, ενήλικοι που έκαναν ελλιπή ή καθόλου θεραπεία για το ΑDHD είχαν τριπλάσιες έως πενταπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το 75% αυτών ήταν διαζευγμένοι. Επίσης ένα 40% των εφήβων που δεν ακολουθούσαν κάποια θεραπευτική αγωγή είχαν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 63% των γονέων που έλαβαν μέρος στη μελέτη πίστευε ότι ο παιδίατρος τους δεν είχε επαρκείς γνώσεις για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
Ο Δρ Μπάρκλεϊ επισημαίνει την αναγκαιότητα της συνδρομής των δασκάλων για τον πρώιμο εντοπισμό του συνδρόμου καθώς και την εγρήγορση των ιατρών, των γονέων και των κηδεμόνων.
health.in.gr
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442