Γνωστό το φύλο το εμβρύου από την 7η εβδομάδα κύησης
Θεσσαλονίκη: Μία πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης του φύλου του παιδιού μόλις από την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αντί του 5ου μήνα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Θεσσαλονίκη: Μία πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης του φύλου του παιδιού μόλις από την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αντί του 5ου μήνα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η διάγνωση θα γίνεται με μη επεμβατική μέθοδο, που βασίζεται στην ανάλυση του DNA σε δείγμα αίματος της μητέρας και θεωρείται 100% αξιόπιστη.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης, η έρευνα των επιστημόνων από το Εργαστήριο DNA του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έδειξε ότι το φύλλο μπορεί πλέον να διαπιστωθεί με την εξέταση δύο δεικτών του χρωμοσώματος Υ (οι άνδρες έχουν χρωμοσώματα ΧΥ) από γενετικό υλικό, που θα απομονωθεί παίρνοντας λίγο αίμα από την έγκυο την 7η εβδομάδα της κύησης.
«Είναι σημαντικό ότι η ευαισθησία και η αξιοπιστία της ανάλυσης του DNA για τη διαπίστωση του φύλου του εμβρύου είναι 100%. Η μέθοδος μπορεί να βρει πολλές κλινικές εφαρμογές», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ωστόσο, εγείρονται ηθικά ζητήματα αφού κάποια ζευγάρια ίσως θελήσουν να προκαθορίσουν το φύλο των παιδιών τους. Ο κίνδυνος αυτός θα προκύψει σε περίπτωση που η μέθοδος εφαρμοστεί στο επίπεδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, οπότε θα επιτρέπει έναν κόσμο.. είτε με κορίτσια.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «6th Balkan Meeting On Human Genetics» που διοργανώνεται στις 28-31 Αυγούστου, από την Πανελλήνια Εταιρία Ιατρικών Γενετιστών, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο θα ανακοινωθούν οι πρόοδοι στον έλεγχο των κληρονομικών νοσημάτων με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, που βοηθά τους υποψήφιους γονείς να αποκτήσουν υγιή παιδιά, κυρίως ζευγάρια που έχουν στο ιστορικό τους αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
health.in.gr
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442