Δεν θα υπάρξουν αδιάθετα δωμάτια στους Αγώνες, εκτιμά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αδιάθετων δωματίων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων προέβη ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από ευρεία σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα με όλους τους τουριστικούς φορείς.
Στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αδιάθετων δωματίων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων προέβη ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από ευρεία σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα με όλους τους τουριστικούς φορείς.
Παραδέχθηκε παράλληλα την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο ελληνικός τουρισμός, εστιάζοντας τη στρατηγική του υπουργείου στην αξιοποίηση του μετα-Ολυμπιακού τοπίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνιστούν διαφημιστικό προϊόν μεγάλης σημασίας, που δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.
Όσον αφορά στο πρόβλημα με τα αδιάθετα δωμάτια, ο υπουργός Τουρισμού εκτίμησε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί τελικά, καθώς, όπως σημείωσε, «τα αδιάθετα δωμάτια καλύπτονται όλο και περισσότερο». «Δεν νομίζω ότι τελικά θα υπάρξει πρόβλημα, στο βαθμό που εμείς είχαμε πληροφορηθεί ότι αυτό θα εμφανιζόταν» προσέθεσε.
Από την πλευρά τους πάντως οι τουριστικοί φορείς εξέφρασαν την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία της φετινής τουριστικής κίνησης, αλλά και για τα αδιάθετα δωμάτια των ξενοδοχείων, λίγες μόλις μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης ότι η φετινή χρονιά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το πολύ σημαντικό γεγονός της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν συνδέθηκε με τον ελληνικό τουρισμό. Παραδέχθηκε δε ότι η χρονιά είχε και πρόσθετες δυσκολίες, λόγω των φαινομένων ακρίβειας στην αγορά.
«Ευτυχώς, η ίδια η αγορά επέβαλε τελικά τις τιμές και πλέον διαμορφώνονται καλύτερες και πιο φιλικές» συμπλήρωσε.
Αναλύοντας περαιτέρω το σημείο αυτό, ο υπουργός Τουρισμού υπενθύμισε ότι πριν από τρεις μήνες ζητήθηκε από τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας να προσαρμόσει τις τιμές στο βαλάντιο των επισκεπτών και των Ελλήνων ταξιδιωτών, κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, πραγματοποιήθηκε.
«Από την αρχή του καλοκαιριού σημειώνεται μείωση περίπου 40% στις τιμές, κάτι που είναι θετικό» σχολίασε. Και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά από την επόμενη χρονιά. Φέτος γίνεται από κοινού προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον».
Ήδη μάλιστα ολοκληρώνονται οι διεργασίες και οι συνεργασίες για την κατάρτιση του καινούριου νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αποκτά υπόσταση ο ελληνικός τουρισμός και ιδρύεται το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Παράπονα και προβλήματα των φορέων
Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, ανέφερε ότι 5.000 κλίνες έχουν μείνει αδιάθετες (ποσοστό 7-8%). Σημείωσε πάντως ότι ο αριθμός των αδιάθετων κλινών εμφανίζει τάσεις μείωσης (από τις αρχικά 6.000 αδιάθετες κλίνες) και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχουν διατεθεί όλες.
Ολυμπιακό «καπέλο» σε δωμάτια καταγγέλλει ο ΗΑΤΤΑ – Απειλεί με μηνύσεις
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος (HATTA), Γιάννης Ευαγγέλου, επισήμανε ότι θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου -ίσως και κατά της «Αθήνα 2004»- για το γεγονός ότι η ΟΕΟΑ υπέγραψε σύμβαση με αμερικανικό ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα για τη διάθεση δωματίων, που είχε δεσμεύσει η Οργανωτική Επιτροπή, στη διεθνή αγορά με «καπέλο» 30%, καθώς και για τη διάθεση εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων με «επιβάρυνση» 300%.
Με την προσφυγή στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, θα προστατευτεί η διεθνής και η εγχώρια πελατεία από τέτοιου είδους ενέργειες και όχι μόνο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακολούθως, ο γγ της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος, επισήμανε ότι το 70% των θαλαμηγών παραμένουν αναύλωτες. «Περνάμε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 20 ετών. Ωστόσο, πιστεύουμε στη νέα κυβέρνηση και στη διοίκηση του νέου υπουργείου Τουρισμού» προσέθεσε.
Ο κ. Στελλιάτος ανέφερε ότι περίπου 15 σκάφη (επαγγελματικά θαλαμηγά) από τα συνολικά 150 έχουν ναυλωθεί, ενώ διευκρίνισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» δεν είχε ζητήσει να ναυλώσει θαλαμηγούς.
Σειρά πρωτοβουλιών για τον τουρισμό
Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και στο πλαίσιο της αξιοποίησης του μετα-Ολυμπιακού τοπίου, υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών. Αυτές είναι:
– Η διαμόρφωση περιπτέρου του ΕΟΤ στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου του (Τσόχα 7, Αθήνα), ως ειδικού Κέντρου Τύπου για δημοσιογράφους, μόνιμους ανταποκριτές και επισκέπτες την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ασχολούνται με τον τουρισμό. Θα διαμορφωθεί επίσης ελεύθερος χώρος δίπλα στο κτίριο του ΕΟΤ για την υποδοχή δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων.
– Η κατασκευή και αναμόρφωση των τουριστικών περιπτέρων σε Ζάππειο, αεροδρόμιο και Σύνταγμα και η τοποθέτηση ειδικών stands σε ΟΛΠ, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) και λιμάνι Πατρών.
Σε όλους τους παραπάνω χώρους θα μοιράζεται πληροφοριακό υλικό, το οποίο ετοιμάζεται τη στιγμή αυτή από το υπουργείο και τον ΕΟΤ. Το νέο σήμα-έμβλημα του Τουρισμού θα προβάλλεται σε όλους τους παραπάνω χώρους και σε όλα τα έντυπα, ώστε να καθιερωθεί ως η εταιρική ταυτότητά του.
– Μία σειρά εκδηλώσεων στο Ζάππειο και στον ελεύθερο χώρο γύρω από το κτίριο του ΕΟΤ, καθώς και ένα «beach party» την Κυριακή 8 Αυγούστου στην πλαζ της Βούλας.
– Η -άτυπη στη φάση αυτή- σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, που θα είναι έτοιμη ν αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τυχόν αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις. Η Επιτροπή αυτή θα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Επικρατείας, το υπουργείο Εξωτερικών και την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004».
– Η -εντός των προσεχών ημερών- σύσταση γραφείου παραπόνων, στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε ξένος επισκέπτης, αλλά και Έλληνας, για φαινόμενα κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης που τυχόν θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ακολούθως θα ενημερώνεται άμεσα το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (υφυπουργείο Εμπορίου).
– Η εντατικοποίηση του συντονισμού με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε οι ελληνικές προξενικές αρχές να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τη χορήγηση βίζας μέσα στα πλαίσια της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένας φετινός υποψήφιος επισκέπτης από χώρες εκτός ΕΕ.
– Η κατάρτιση προγράμματος φιλοξενίας και επαφών με τις ξένες αντιπροσωπείες που θα βρίσκονται στην Αθήνα το διάστημα των Αγώνων, με υπουργούς, δημάρχους, διεθνείς προσωπικότητες, καθώς και επιμέρους συναντήσεις με υπουργούς Τουρισμού ξένων χωρών.
Εντείνονται οι διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης
Στο πλαίσιο των προσπάθειών τόνωσης της τουριστικής κίνησης εντάσσεται επίσης η εμβόλιμη διαφήμιση σε Τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το σήμα του ελληνικού Τουρισμού, καθώς και σχετικό διαφημιστικό φιλμάκι, ήδη δίνεται προς ξένες τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε να προβάλλεται κατά τη διάρκεια των Αγώνων, μαζί με άλλες εικόνες που θα απεικονίζουν διάφορα τουριστικά -και όχι μόνο- μέρη της Ελλάδας.
Οι διαφημίσεις στον ξένο Τύπο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζονται, συγχρόνως όμως ξεκινά και μια εμβόλιμη διαφήμιση από το ραδιόφωνο, με το σλόγκαν «Πάμε Ελλάδα».
Ο διαγωνισμός για τη διαφημιστική εκστρατεία του 2005
Όσον αφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διαφημιστική καμπάνια του 2005, το κείμενο είναι ήδη έτοιμο, ωστόσο γίνονται κάποιες τελευταίες βελτιώσεις, ώστε να μην αποτελεί επανάληψη όλων των τελευταίων διαγωνισμών, οι οποίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, επειδή ακριβώς δεν ανταποκρίνονταν στη νέα αντίληψη περί διαφήμισης, προβολής και επικοινωνίας.
Το κείμενο θα τεθεί σύντομα υπόψη της Επιτροπής για Θέματα Επικοινωνίας στο υπουργείο Τουρισμού και αμέσως μετά θα δημοσιευθεί και στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο. Στόχος είναι να ξεκινήσει η διαφήμιση για πρώτη φορά έγκαιρα, δηλαδή το αργότερο περί τα μέσα Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2004.
Μελέτη για το στρατηγικό σχεδιασμό
Σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τη στρατηγική και την πολιτική στον τουρισμό κατά την επόμενη δεκαετία. «Η σημερινή κατάντια του τουρισμού οφείλεται στην παντελή έλλειψη μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού» επισημάνθηκε στην ευρεία σύσκεψη της Δευτέρας.
Εξάλλου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο, θα υπάρχουν κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις, καθώς και νέοι κανόνες που θα διευκολύνουν το σύστημα αδειοδότησης των μεγάλων και σύνθετων ξενοδοχειακών μονάδων.
Για το σκοπό αυτό θα προβλεφθεί ειδικό διυπουργικό όργανο, το οποίο θα συνέρχεται σε τακτικές ημερομηνίες, ώστε να χορηγεί τις άδειες. Η άμεση προσέλκυση επενδύσεων σε ειδικές τουριστικές υποδομές αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης, η οποία παίρνει σχετικές πρωτοβουλίες (διάθεση εκτάσεων για δημιουργία γκολφ, spa, λουτροπόλεις, μαρίνες, αλλά και εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας).
Η ουσιαστική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων μέχρι στιγμής δεν υπερβαίνει το 13% του συνόλου των ενταγμένων κονδυλίων για τον τουρισμό, το ποσό των οποίων ανέρχεται περίπου στα 430 εκατ. ευρώ. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» τονίστηκε και πλέον το υπουργείο προχωρά άμεσα στη σύνταξη μελετών για την κατασκευή έργων υποδομής, στην προβολή και διαφήμιση των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και στην προβολή και διαφήμιση των δράσεων εκπαίδευσης των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και Κατάρτισης.
Στόχος είναι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να αποκτήσει δική του διαχειριστική αρχή για το Δ ΚΠΣ, καθώς και η δημιουργία αυτόνομου τομεακού προγράμματος «Τουρισμός».
Σύντομα τέλος θα δοθεί στη δημοσιότητα και ο Κώδικας Δεοντολογίας και Τουριστικής Συμπεριφοράς, όπως επίσης και ο θεσμός του Συνηγόρου του Τουρίστα, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τους Αγώνες.