Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Συμβιβαστικές οι προτάσεις για τις αλλαγές στο Καταστατικό της ΝΔ εν όψει συνεδρίου

Συμβιβαστικές οι προτάσεις για τις αλλαγές στο Καταστατικό της ΝΔ εν όψει συνεδρίου

Σε μια συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των θέσεων της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων απόψεων που είχαν κατατεθεί αναφορικά με τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου κατέληξε η Επιτροπή Καταστατικού της ΝΔ, οριστικοποιώντας τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό.

71

Σε μια συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των θέσεων της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων απόψεων που είχαν κατατεθεί αναφορικά με τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου κατέληξε η Επιτροπή Καταστατικού της ΝΔ, οριστικοποιώντας την Τετάρτη τις προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό.

Κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και της Επιτροπής Καταστατικού της ΝΔ ορίστηκε επίσης η Εφορευτική Επιτροπή του συνεδρίου.

Στο σχέδιο καταστατικού θα προτείνεται να εκλέγονται τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από έξι κοινοβουλευτικά και επτά μη κοινοβουλευτικά μέλη, και να συμμετέχουν ex officio ο πρόεδρος του κόμματος, ο γραμματέας της ΚΕ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο ισχύον Καταστατικό προβλέπεται επίσης η συμμετοχή ex officio του προέδρου της Βουλής, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς και των πρώην προέδρων του κόμματος ή των υποψηφίων προέδρων που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 20%.

Στην πρόταση της Επιτροπής προβλέπεται ότι βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου τους κόμματος να καλεί στις συνεδριάσεις όσους επιθυμεί, καθώς και τους πρώην προέδρους του κόμματος και τους υποψηφίους προέδρους που είχαν συγκεντρώσει το παραπάνω ποσοστό (20%). Στην πρόταση της κ. Μπακογιάννη δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για το ζήτημα αυτό.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού, στο Πολιτικό Συμβούλιο θα μπορεί να προεδρεύει και ο γραμματέας της ΚΕ.

Σημαντική αλλαγή επίσης είναι ότι προτείνεται να μπορεί να συνεδριάζει η ΚΕ κατά τμήματα και οι προτάσεις που θα εισηγούνται στην Ολομέλεια της ΚΕ να τίθενται προς ψηφοφορία, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ακόμη, συγχωνεύονται οι τοπικές επιτροπές του κόμματος σε μία ανά δήμο μέχρι 100.000 κατοίκους, ενώ μετά από εισήγηση της Γραμματείας Οργανωτικού προς το Πολιτικό Συμβούλιο θα αποφασιστεί πόσες τοπικές επιτροπές θα υπάρχουν σε δήμους
μεγαλύτερους από 100.000 κατοίκους. Πάντως, προβλέπεται και η δημιουργία «πυρήνων», οι οποίοι θα υπάγονται στις τοπικές επιτροπές.

Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση καταστατικού ασυμβίβαστου για όσους ασκούν κομματική διοίκηση και έχουν παράλληλα κυβερνητική θέση. Ωστόσο, η Ρηγίλλης τονίζει ότι θα υπάρχει πολιτικό ασυμβίβαστο, κάτι που ζήτησε και η Ντόρα Μπακογιάννη με τις προτάσεις της.

Στο Καταστατικό επίσης θα προβλέπεται ότι η ΝΔ καλύπτει πολιτικά και ηθικά τα μέλη του κόμματος.

Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του συνεδρίου ορίστηκε ο Γιάννης Τραγάκης, αντιπρόεδρος ο κ. Αγγελος Μπρατάκος, ενώ μέλη της θα είναι οι κ. Σημαιοφορίδης, Μοσχονάς, Κωστούλας, Πατσόγιαννης, Βούτος, Τουσιάκης, Βαρθολομαίος, Θεοφανόπουλος και η κ. Φουντουκίδου.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 του μήνα στην Ανθούσα.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies