Το Ισραήλ αψηφά σύσταση του Διεθνούς Δικαστηρίου για κατεδάφιση του τείχους ασφαλείας
Tο Ισραήλ, με τη στήριξη και των ΗΠΑ, αγνοεί την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι είναι παράνομη η ανέγερση του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Η Χάγη καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας σε δράση και η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση.
Στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στρέφει το βλέμμα η παλαιστινιακή πλευρά ζητώντας την υιοθέτηση καταδικαστικού για το Ισραήλ ψηφίσματος κατόπιν της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το διαχωριστικό τείχος της Δ.Όχθης είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφιστεί. Η Χάγη καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση για τη διακοπή ανέγερσης του τείχους, ενώ το Ισραήλ αγνοεί τη δικαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα, βάσει της -μη δεσμευτικής- ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, η ολοκλήρωση του διαχωριστικού τείχους της Δυτικής Όχθης θα είναι ισοδύναμη με προσάρτηση παλαιστινιακής γης. Το οικοδόμημα αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και εμποδίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων· πρέπει άμεσα να διακοπεί η ανέγερσή του, να κατεδαφιστούν τα τμήματα που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη και να αποζημιωθούν όλοι όσοι υπέστησαν ζημίες.
«Το Διεθνές Δικαστήριο κρίνει ότι η κατασκευή του τείχους και το αντίστοιχο καθεστώς που δημιουργεί οδηγεί σε τετελεσμένη κατάσταση που μπορεί να γίνει μόνιμη και τέτοια περίπτωση, και άσχετα με τον επίσημο χαρακτηρισμό που αποδίδει το Ισραήλ, θα ισοδυναμούσε με ντε φάκτο προσάρτηση. Αυτή η κατασκευή μαζί με τα μέτρα που έχουν ληφθεί νωρίτερα εμποδίζουν τον παλαιστινιακό λαό να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης» αναφέρει το Δικαστήριο.
Επιπλέον, η Χάγη υπογραμμίζει ότι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνιστούν επίσης παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το τείχος ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Δυτικής Όχθης είναι παράνομο ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη 14 εκ των 15 δικαστών του Σώματος. Η μόνη αρνητική ψήφος ήλθε από τον Αμερικανό δικαστή Τόμας Μπουέργκενταλ.
Χαιρετίζουν οι Παλαιστίνιοι, αγνοεί το Ισραήλ
Αφότου άρχισε στη Χάγη η μακρά διαδικασία ανάγνωσης της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου επί του τείχους ασφαλείας, ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε πως θα επιδιωχθεί προσέγγιση με τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ψηφισμάτων «που θα απομονώσουν και θα τιμωρήσουν» το Ισραήλ.
«Από σήμερα το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρείται κράτος εκτός νόμου» υπογράμμισε ο ανώτατος σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters. Ο Ρουντέινα σημείωσε πως η απόφαση συνιστά «μία νίκη για το Διεθνές Δίκαιο και ένα χαστούκι στο πρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης». Η απόφαση «μπορεί να θεωρηθεί μήνυμα προς τις ΗΠΑ» έσπευσε να συμπληρώσει.
Τη γνωμοδότηση της Χάγης χαιρέτισε και ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ, ευχαριστώντας το Διεθνές Δικαστήριο. «Πρόκειται για μία εξαιρετική απόφαση. Είναι μία νίκη για τον παλαιστινιακό λαό και για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε διαμηνύσει εκ νέου πως θα αγνοήσει οποιαδήποτε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Θα συμμορφωθούμε προς τις αποφάσεις του δικού μας Ανώτατου Δικαστηρίου και όχι προς εκείνες της επιτροπής στη Χάγη» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόζεφ Λαπίντ, κατηγορώντας έμμεσα το Διεθνές Δικαστήριο για προκατάληψη σε βάρος του Τελ Αβίβ, καθώς πολλοί από τους δικαστές του είναι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που δεν υποστηρίζουν το Ισραήλ.
Διαφωνεί η Ουάσινγκτον
Για την παλαιστινιακή πλευρά η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι «ιστορική», όμως για την κυβέρνηση Σαρόν το 15μελές σώμα δικαστών της Χάγης «απέτυχε να εισέλθει στην πραγματική ουσία του προβλήματος και της αιτίας ανέγερσης του φράκτη, την παλαιστινιακή τρομοκρατία». Στην επίσημη αντίδρασή του, το ισραηλινό ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε του τείχους, επιμένοντας -παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του Δικαστηρίου- πως η Χάγη δεν είχε δικαίωμα να αποφανθεί επί του θέματος.
Στο πλευρό της κυβέρνησης Σαρόν τάχθηκε η κυβέρνηση Μπους με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΛέλαν να αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Χάγης και να δηλώνει: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το κατάλληλο μέσον [το Διεθνές Δικαστήριο] για την επίλυση ενός ζητήματος πολιτικού. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί μέσω της διαδικασίας που έχει τεθεί επί τάπητος, ειδικά μέσω του οδικού χάρτη».
Αμεση κατεδάφιση ζητά εκ νέου η Κομισιόν
Το κείμενο της συμβουλευτικής ετυμηγορίας που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο -έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- διέρρευσε το πρωί της Τετάρτης στον Τύπο για να ακολουθήσει ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η Χάγη συμμερίζεται τη δίκη της άποψη πως είναι παράνομο το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και συνεπώς το Ισραήλ οφείλει να προχωρήσει στην κατεδάφιση του τμήματος που βρίσκεται εντός κατεχόμενης γης.
«Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε μια συμβουλευτική γνώμη για το θέμα που φαίνεται πως επιβεβαιώνει την άποψή μας. […] Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να καλεί το Ισραήλ να αποσύρει το τείχος μέσα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων των περιοχών μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζαν-Κριστόφ Φιλορί.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εδώ και καιρό εκφράσει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι η πορεία του φράκτη δεν ακολουθεί τη γραμμή εκεχειρίας του 1949 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και κατ επέκταση είναι πιθανό να εμποδίσει την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
«Πέρα από τις νομικές πλευρές της υπόθεσης, η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία ότι η σχεδιαζόμενη παρέκκλιση της πορείας [του διαχωριστικού τείχους] από την Πράσινη Γραμμή μπορεί να προδικάσει μελλοντικές διαπραγματεύσεις και να καταστήσει αδύνατη την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δίνοντας έμφαση και στα προβλήματα που ανακύπτουν για τους Παλαιστινίους σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.