Καθηγητές θα διδάσκουν στα ιδιωτικά δημοτικά από τη νέα σχολική χρονιά
Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προσλαμβάνονται από τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία για να διδάξουν τη νέα σχολική χρονιά. Την αλλαγή αυτή προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των διδασκαλικών ομοσπονδιών.
Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προσλαμβάνονται από τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία για να διδάξουν τη νέα σχολική χρονιά. Την αλλαγή αυτή προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των διδασκαλικών ομοσπονδιών.
Βάσει της εγκυκλίου, ο δάσκαλος θα αντικατασταθεί από εκπαιδευτικούς «συναφών ειδικοτήτων», όπως οι φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.λπ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές, με ετήσιας διάρκειας σύμβαση και θα διδάσκουν στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Η συγκεκριμένη αλλαγή στο σύστημα διδασκαλίας αποτελούσε αίτημα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, που είχε διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας πέρυσι, λόγω της έλλειψης δασκάλων.
Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) αλλά και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ), που προειδοποιούν ότι θα την καταστήσουν ανενεργή στην πράξη.
Κατά της παραπάνω απόφασης τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ, διά της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υποστηρίζει ότι:
«Πρόκειται για μία απόφαση που ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διατάξεις των νόμων, μεταβάλλει την παιδαγωγική δομή του δημοτικού σχολείου, χωρίς να υπολογίζει την παιδαγωγική παράμετρο, παρακάμπτει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και προσαρμόζεται στις επιταγές των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων».
Η κ. Γιαννάκου δήλωσε πάντως από την Καβάλα, όπου συμμετείχε στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, ότι «κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν την απόφαση. Έγινε μόνο μια τριμερής συνάντηση με την ΟΙΛΕ και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κατά την οποία συζητήσαμε το πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων. Όσα συζητήθηκαν αποτυπώθηκαν σε ένα έγγραφο το οποίο παρέλαβαν οι ενδιαφερόμενοι για να το μελετήσουν και να κάνουν τις προτάσεις τους. Αν και ο νόμος επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διδάσκουν σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, προτιμήσαμε τον διάλογο, αντί να επιβάλλουμε την εφαρμογή του».