Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Η ΙΑΕΑ επικύρωσε ψήφισμα που επικρίνει το Ιράν για ανεπαρκή συνεργασία

Η ΙΑΕΑ επικύρωσε ψήφισμα που επικρίνει το Ιράν για ανεπαρκή συνεργασία

Επικυρώθηκε τελικώς από την ΙΑΕΑ το προωθούμενο από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ψήφισμα που επικρίνει το Ιράν για ανεπαρκή συνεργασία, δίχως πάντως να εμπεριέχει απειλή μελλοντικής «προσαγωγής» της Τεχεράνης ενώπιον του ΣΑ για πιθανή επιβολή κυρώσεων.

51

Επικυρώθηκε τελικώς την Παρασκευή από το Συμβούλιο Κυβερνητών της ΙΑΕΑ το προωθούμενο από Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ψήφισμα που επικρίνει το Ιράν για ανεπαρκή συνεργασία, δίχως πάντως να εμπεριέχει απειλή μελλοντικής «προσαγωγής» της Τεχεράνης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, το Ιράν καλείται να βελτιώσει το βαθμό συνεργασίας του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. «Η ΙΑΕΑ παραθέτει το γεγονός ότι συνολικά η συνεργασία του Ιράν δεν υπήρξε τόσο πλήρης και αποτελεσματική όσο θα έπρεπε να ήταν» επισημαίνεται στο κείμενο της απόφασης.

Μιλώντας από την Τεχεράνη -προ της επικύρωσης του ψηφίσματος- ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργού Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζάς Ασεφί τόνιζε: «Αναμένουμε ότι το ψήφισμα θα βασίζεται στην πραγματικότητα και στην ειλικρινή μας συνεργασία. Στην περίπτωση που δεν εκδοθεί ένα ψήφισμα που δεν είναι συμβατό με τα γεγονότα, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συνεργασία μας με την υπηρεσία».

Ο ίδιος ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί έχει προειδοποιήσει με πιθανή επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στην περίπτωση που η ΙΑΕΑ επικρίνει τη χώρα για το βαθμό της συνεργασίας της. Ο Χαταμί, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πως το Ιράν σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT).

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη ιρανική αντίδραση στην επικύρωση του ψηφίσματος ήλθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική και υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να δεχθεί καμία νέα υποχρέωση αν και θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν παρουσίασε μία δουλειά αποκλειστικά τεχνική, ενήργησε κάτω από την πίεση ορισμένων πολιτικών κύκλων, ιδιαίτερα αμερικανικών» είπε ο Χαραζί για να συμπληρώσει: «Εάν είχε κρίνει [η ΙΑΕΑ] τα πράγματα κάτω από αποκλειστικά τεχνικό πρίσμα, θα είχε ξανακλείσει τον ιρανικό φάκελλο».

Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το Ιράν πρέπει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (αν και αυτό δεν προβλέπεται στο ψήφισμα] για πιθανή επιβολή κυρώσεων διότι παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις του ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η στοιχειοθετημένη μη συμμόρφωση του Ιράν θα πρέπει να αναφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αντιπροσωπεύει απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην IAEA Κένεθ Μπριλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies